Kwaszone jabłka z jarzębiną

Jarzębinę zmroź w zamrażarce, aby straciła gorycz.

Kwaszone jabłka z jarzębiną
Kwaszone jabłka z jarzębiną123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 kg małych jabłek
  • 1/2-1 kg jarzębiny
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego
  • 1 laska cynamonu połamana na kawałki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • kilka jagód jałowca
  • 5 listków laurowych
  • kilka goździków

Sposób przygotowania:Jarzębinę zmroź w zamrażarce, aby straciła gorycz. Potem ją sparz i usuń szypułki. Jabłka opłucz, osusz, pokrój na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Ułóż je w słoikach, przekładając jarzębiną i przyprawami. Zalej solanką, przykryj ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej. Będą gotowe już po 10-14 dniach.Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas