Kwaszone jabłka z jarzębiną
Jarzębinę zmroź w zamrażarce, aby straciła gorycz.
Składniki:
- 4 kg małych jabłek
- 1/2-1 kg jarzębiny
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego
- 1 laska cynamonu połamana na kawałki
- 1 gwiazdka anyżu
- kilka jagód jałowca
- 5 listków laurowych
- kilka goździków
Sposób przygotowania:Jarzębinę zmroź w zamrażarce, aby straciła gorycz. Potem ją sparz i usuń szypułki. Jabłka opłucz, osusz, pokrój na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Ułóż je w słoikach, przekładając jarzębiną i przyprawami. Zalej solanką, przykryj ściereczką i odstaw w temperaturze pokojowej. Będą gotowe już po 10-14 dniach.Czas przygotowania: 20 minut + czas mrożenia