Lasagne
Czas, by ulubione danie kota Garfielda z kultowego komiksu zagościło na twoim stole. Smak lasagne domowej roboty nie ma sobie równych, a sekretem naszego przepisu jest wyborny sos beszamelowy z serem.
Sos beszamelowy:
1. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy dwie lub trzy łyżki mąki, mieszamy, podsmażamy wszystko razem przez minutę uważając, by mąka się nie przypaliła. Powstałą masę zdejmujemy z ognia.
2. 200 g sera ścieramy na tarce.
3. Do zawartości garnka powoli wlewamy mleko, gotujemy całość, aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, aby masa nie przypaliła. Zdejmujemy ją z ognia, dodajemy starty ser, dwa żółtka, doprawiamy szczyptą pieprzu, mieszamy bardzo dokładnie.
Całość:
1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i drobno pokrojone cebule, aż te ostatnie lekko się przyrumienią.
2. Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki, mieszamy i smażymy wszystko kilka minut.
3. Do zawartości patelni dodajemy mięso mielone, smażymy całość ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po kwadransie dodajemy zblendowane pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut.
4. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
5. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i układamy w nim warstwami (aż do wyczerpania składników): płaty podgotowanego makaronu lasagne (ciasno jeden przy drugim), usmażone mięso, sos beszamelowy, warstwę startego sera i ponownie: warstwę płatów makaronu, mięsa, sosu, sera, itd. Kończymy warstwą beszamelu i grubą warstwą startego sera na samej górze.
6. Zapiekamy danie w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut