Lasagne

Czas, by ulubione danie kota Garfielda z kultowego komiksu zagościło na twoim stole. Smak lasagne domowej roboty nie ma sobie równych, a sekretem naszego przepisu jest wyborny sos beszamelowy z serem.

Specjał kuchni włoskiej bardzo dobrze przyjął się też w naszym kraju
Specjał kuchni włoskiej bardzo dobrze przyjął się też w naszym kraju123RF/PICSEL

Sos beszamelowy:

1. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy dwie lub trzy łyżki mąki, mieszamy, podsmażamy wszystko razem przez minutę uważając, by mąka się nie przypaliła. Powstałą masę zdejmujemy z ognia.

2. 200 g sera ścieramy na tarce.

3. Do zawartości garnka powoli wlewamy mleko, gotujemy całość, aż zgęstnieje, co jakiś czas mieszając, aby masa nie przypaliła. Zdejmujemy ją z ognia, dodajemy starty ser, dwa żółtka, doprawiamy szczyptą pieprzu, mieszamy bardzo dokładnie. 

Całość:

1. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i drobno pokrojone cebule, aż te ostatnie lekko się przyrumienią. 

2. Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki, mieszamy i smażymy wszystko kilka minut. 

3. Do zawartości patelni dodajemy mięso mielone, smażymy całość ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Po kwadransie dodajemy zblendowane pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut. 

4. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.

5. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i układamy w nim warstwami (aż do wyczerpania składników): płaty podgotowanego makaronu lasagne (ciasno jeden przy drugim), usmażone mięso, sos beszamelowy, warstwę startego sera i ponownie: warstwę płatów makaronu, mięsa, sosu, sera, itd. Kończymy warstwą beszamelu i grubą warstwą startego sera na samej górze.

6. Zapiekamy danie w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas