Łatwa babka cytrynowa
Wbrew pozorom to nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wspaniale smakuje i pięknie prezentuje się na stole.
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wyciskamy z cytryn sok, przelewamy go do szklanki (jeśli chcemy zrobić polewę, 1/3 soku odstawiamy na później), a skórki ścieramy na małych oczkach tarki.
2. Masło ucieramy w dużej misce z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie cytrynowe skórki, sok i aromat. Mieszamy, aż składniki się połączą.
3. Formę do babki natłuszczamy margaryną, wlewamy doń powstałe ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni "do suchego patyczka". W praktyce będzie o ok. 45-50 min.
4. Cukier puder mieszamy z 1/3 pozostawionego cytrynowego soku. Tak powstałą lukrową polewą delikatnie oblewamy upieczoną babkę.
RADA:
Wszystkie składniki, których będziemy używać muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki. Jeśli nie chcemy polewy lukrowej, możemy po prostu posypać babkę cukrem pudrem.