Łatwa babka cytrynowa

Wbrew pozorom to nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wspaniale smakuje i pięknie prezentuje się na stole.

Wypiek, który zawsze się udaje
Wypiek, który zawsze się udaje123RF/PICSEL

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wyciskamy z cytryn sok, przelewamy go do szklanki (jeśli chcemy zrobić polewę, 1/3 soku odstawiamy na później), a skórki ścieramy na małych oczkach tarki.

2. Masło ucieramy w dużej misce z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie cytrynowe skórki, sok i aromat. Mieszamy, aż składniki się połączą. 

3. Formę do babki natłuszczamy margaryną, wlewamy doń powstałe ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni "do suchego patyczka". W praktyce będzie o ok. 45-50 min.

4. Cukier puder mieszamy z 1/3 pozostawionego cytrynowego soku. Tak powstałą lukrową polewą delikatnie oblewamy upieczoną babkę.

RADA:

Wszystkie składniki, których będziemy używać muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki. Jeśli nie chcemy polewy lukrowej, możemy po prostu posypać babkę cukrem pudrem.

Aktywność fizyczna a smog. Jak sobie z tym poradzić?
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas