Łatwe domowe sajgonki

Dobrze podsmażone i bardzo chrupiące!

Sajgonki w cieście ryżowym
Sajgonki w cieście ryżowym123RF/PICSEL

Zawijaski z makaronem ryżowym

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, potnij w cienkie słupki. Cebulkę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewki i smaż 2-3 minuty. Zdejmij z patelni. Ogórek obierz, potnij w cienkie słupki i wymieszaj z marchewką. Dodaj drobno posiekaną miętę. Przypraw sosem sojowym. 

2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przepłucz na sitku zimną wodą. Osącz, osusz. Arkusze papieru ryżowego kolejno mocz we wrzątku przez ok. 15 sekund. Na każdy nałóż porcję makaronu i warzyw. Zwiń jak krokiety. Podawaj np. z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu chili.

Zmysłowe smaki: Sajgonki Interia.tv
Sajgonki z mięsem
Sajgonki z mięsem123RF/PICSEL

Roladki z mięsem mielonym

Sposób przygotowania

1. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść, drobniutko pokrój. Marchewkę obierz, zetrzyj na grube wiórki. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchewkę, chili, czosnek, imbir oraz mięso. Mieszając, smaż 3-5 minut. Odstaw. 

2. Do mięsa dodaj makaron oraz posiekane jajka. Przypraw sosem sojowym. Arkusze papieru ryżowego mocz przez chwilę we wrzątku. Ułóż na deseczce. Na każdym połóż porcję farszu. Zwiń jak krokiety. Smaż na złoty kolor na ok. 3 mm warstwie rozgrzanego oleju.

Zmysłowe smaki: Sajgonki Interia.tv
Sajgonki
Sajgonki123RF/PICSEL

Rulony z wędzonym indykiem

Sposób przygotowania

1. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia na 20 minut. Następnie gotuj je w tej samej wodzie 10 minut. Marchewkę obierz, paprykę oczyść, warzywa i mięso pokrój w cienkie słupki. Ugotowane grzyby odcedź, potnij na kawałki. Przygotowane składniki wymieszaj. Farsz przypraw sosem sojowym, pieprzem i chili. 

2. Arkusze kolejno namocz we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Osusz. Rozłóż na nich sałatę, farsz i kiełki. Zwiń jak krokiety. Podawaj np. z sosem z orzeszków ziemnych.

Zmysłowe smaki: Sajgonki Interia.tv
Pakieciki z kurczakiem
Pakieciki z kurczakiem123RF/PICSEL

Pakieciki warzywno-drobiowe

Sposób przygotowania

1. Marchewkę obierz, cukinię i paprykę oczyść. Warzywa opłucz, osusz, potnij w cienkie słupki. Czosnek obierz, posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć czosnek i pokrojone warzywa. Smaż 1-2 minuty. Zdejmij z patelni. Filet z indyka potnij tak jak jarzyny w cienkie słupki. Mięso połącz z podsmażonymi warzywami. Przypraw imbirem i sosem sojowym. 

2. Arkusze papieru ryżowego mocz przez ok. 15 sekund we wrzątku. Wyjmij, osusz. Na każdym połóż porcję nadzienia. Zwiń. Smaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Serwuj z sosem sojowym. 

Zmysłowe smaki: Sajgonki Interia.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas