Łatwe domowe sajgonki

Dobrze podsmażone i bardzo chrupiące!

Zawijaski z makaronem ryżowym

Czas przyrządzenia: 25 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 20 dag makaronu ryżowego
  • 1 średni ogórek sałatkowy
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 cebulka
  • jasny sos sojowy
  • 4-5 gałązek świeżej mięty
  • 24 średnie arkusze (śr. 22 cm) papieru ryżowego

Sposób przygotowania

1. Marchewki obierz, potnij w cienkie słupki. Cebulkę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewki i smaż 2-3 minuty. Zdejmij z patelni. Ogórek obierz, potnij w cienkie słupki i wymieszaj z marchewką. Dodaj drobno posiekaną miętę. Przypraw sosem sojowym. 

2. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przepłucz na sitku zimną wodą. Osącz, osusz. Arkusze papieru ryżowego kolejno mocz we wrzątku przez ok. 15 sekund. Na każdy nałóż porcję makaronu i warzyw. Zwiń jak krokiety. Podawaj np. z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu chili.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje