Krokiety, które zawsze wychodzą. Prosty trik, który skraca czas robienia

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka. Wypróbuj i podaj dalej
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka. Wypróbuj i podaj dalej 123RF/PICSEL

Dlaczego ciasto na krokiety pęka?

Jak zrobić ciasto na krokiety, żeby nie pękały?

  • Mąka: najlepiej pszenna, typu 450 lub 500 - zapewni odpowiednią konsystencję i elastyczność ciasta.
  • Mleko i woda: mleko nadaje ciastu miękkości, a woda gazowana lub zwykła sprawia, że ciasto jest lekkie i delikatne (proporcja 1:1).
  • Tłuszcz: olej roślinny lub roztopione masło dodane do ciasta zapobiegają przywieraniu i ułatwiają smażenie.

Sprawdzone ciasto na krokiety

Wlej na patelnię cienką warstwę ciasta naleśnikowego
Wlej na patelnię cienką warstwę ciasta naleśnikowego123RF/PICSEL

Przepis na domowe ciasto naleśnikowe

  • 300 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • sól
  • pieprz
Krokiety
Krokiety123RF/PICSEL
  1. Zacznij od umycia jajek pod wodą, a następnie wbij je do miski bez oddzielania żółtek od białek. Dokładnie je roztrzep - dzięki temu ciasto zyska sprężystość oraz zachowa teksturę. Do jajek wlej mleko oraz wodę, dopraw pieprzem i solą, a no końcu dodaj przesianą mąkę.
  2. Wymieszaj ciasto rózgą lub trzepaczką do połączenia składników. Nie rób tego zbyt długo - podczas mieszania gluten zwiększa swoją moc, a zbyt duża spowoduje niechciane pęknięcia w cieście. Po dokładnym wymieszaniu wlewaj niewielkie porcje na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiINTERIA.TVInteria.tv