Krokiety, które zawsze wychodzą. Prosty trik, który skraca czas robienia

Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka. Wypróbuj i podaj dalej
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka. Wypróbuj i podaj dalej 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego ciasto na krokiety pęka?
  2. Jak zrobić ciasto na krokiety, żeby nie pękały?
  3. Sprawdzone ciasto na krokiety
  4. Przepis na domowe ciasto naleśnikowe

Dlaczego ciasto na krokiety pęka?

Zobacz również:

Jak zrobić ciasto na krokiety, żeby nie pękały?

  • Mąka: najlepiej pszenna, typu 450 lub 500 - zapewni odpowiednią konsystencję i elastyczność ciasta.
  • Mleko i woda: mleko nadaje ciastu miękkości, a woda gazowana lub zwykła sprawia, że ciasto jest lekkie i delikatne (proporcja 1:1).
  • Tłuszcz: olej roślinny lub roztopione masło dodane do ciasta zapobiegają przywieraniu i ułatwiają smażenie.

Sprawdzone ciasto na krokiety

Wlej na patelnię cienką warstwę ciasta naleśnikowego
Wlej na patelnię cienką warstwę ciasta naleśnikowego123RF/PICSEL

Przepis na domowe ciasto naleśnikowe

  • 300 g mąki
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • sól
  • pieprz
Krokiety
Krokiety123RF/PICSEL
  1. Zacznij od umycia jajek pod wodą, a następnie wbij je do miski bez oddzielania żółtek od białek. Dokładnie je roztrzep - dzięki temu ciasto zyska sprężystość oraz zachowa teksturę. Do jajek wlej mleko oraz wodę, dopraw pieprzem i solą, a no końcu dodaj przesianą mąkę.
  2. Wymieszaj ciasto rózgą lub trzepaczką do połączenia składników. Nie rób tego zbyt długo - podczas mieszania gluten zwiększa swoją moc, a zbyt duża spowoduje niechciane pęknięcia w cieście. Po dokładnym wymieszaniu wlewaj niewielkie porcje na rozgrzaną patelnię. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiINTERIA.TVInteria.tv