Łatwe strudle z serem i owocami

Smaczna, a jaka aromatyczna!

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 20 dag wiśni
  • 15 dag borówek
  • 1 ugotowany duży ziemniak
  • 40 dag twarogu
  • 5 łyżek cukru
  • 2/3 szkl. kwaśnej gęstej śmietany
  • 6 łyżek migdałów (bez skórki)
  • 3 łyżki masła (stopionego)
  • cukier puder

Sposób przygotowania

1. Z mąki, oleju oraz 2 jajek i 5 łyżek wody zagnieć ciasto. Odstaw je na 30 min. Migdały posiekaj. Piekarnik rozgrzej do 175 st. 

2. Wiśnie wydryluj, wymieszaj z borówkami. Twaróg utrzyj z resztą jajek, ziemniakiem, śmietaną oraz migdałami i cukrem. 

3. Ciasto rozwałkuj na ściereczce. Potem wsuń pod placek dłonie i rozciągnij go, by był cienki jak papier. Posmaruj go masą z sera. 

4. Masę posyp owocami. Placek zwiń. Strudel ułóż na blasze z pergaminem. Posmaruj masłem. Piecz ok. 35 minut. Posyp cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje