Reklama

Reklama

Łatwy chleb

Jego twórcą jest Alek Daray, który przez ostatnie lata był... stylistą włosów. Obecnie pracuje w branży reklamowej i modowej.

Składniki

  • 405 g mąki chlebowej
  • 1½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki suchych drożdży (jeśli zostawiasz do wyrośnięcia na 18 godzin) albo ¾ łyżeczki suchych drożdży (jeśli zostawiasz do wyrośnięcia na 6 godzin)
  • 385 g niesłodzonego jogurtu
  • naturalnego (+ 30 g w miarę potrzeby), zawierającego żywe kultury bakterii

Wykonanie

Mieszaj mąkę chlebową, drożdże, sól i 385 g jogurtu naturalnego w misie miksera planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta na średniej prędkości przez około 2 minuty, aby powstało ciasto. Możesz także wyrobić ciasto ręcznie w dużej misce. Jeśli jest zbyt suche i nie chce się skleić, dołóż dodatkową porcję jogurtu. Wyrabiaj ciasto w mikserze na średniej prędkości bądź ręcznie przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. Ciasto powinno być bardzo kleiste, ale zachowywać swój kształt. Przykryj miskę folią plastikową i odstaw ciasto do wyrośnięcia i fermentacji na minimum 6 godzin, optymalnie 18 godzin, maksymalnie 20, tak by podwoiło swoją objętość.

Po tym jak ciasto wyrośnie, przenieś je na podsypaną mąką stolnicę. Użyj tyle mąki, by zapobiec przyklejaniu się ciasta. Złóż je delikatnie jak list, uważając, by nie pozbyć się pęcherzyków powietrza, odwróć o 90 stopni i złóż raz jeszcze. Uformuj dużą kulę. Przełóż ją na kawałek papieru dopieczenia podsypanego mąką i przykryj dużą miską. Odstaw ciasto jeszcze na 1-2 godziny. Po 45 minutach rozgrzej piekarnik do 225°C. Ciasto jest gotowe, jeśli po raz kolejny podwoiło objętość, a po naciśnięciu na jego powierzchni zostaje ślad. Używając papieru do pieczenia, na którym leży ciasto, podnieś je i włóż razem z papierem do żeliwnego garnka albo innego naczynia żaroodpornego. Przykryj i piecz przez 30 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz, aż skórka się zarumieni. Odstaw do ostygnięcia na 20 minut, pokrój na kromki i podawaj.

Przepis pochodzi z książki "Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis. To pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania. 

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: chleb

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje