Lazania dla dbających o linię
Włoska zapiekanka w wersji odchudzonej, co nie znaczy gorszej. Zdecydowanie mniej kaloryczna, ale równie pożywna i pełna smaku co klasyczna.

Bakłażanowo-pomidorowa
Składniki
- 1 op. makaronu lasagne
- 2 bakłażany
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. posiekanej bazylii
- 2 żółtka
- 3 szkl. startej mozzarelli
- 1 op. ricotty
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa
Sposób przygotowania
Bakłażany pokrój wzdłuż w plasterki. Oprósz solą. Piecz 20 minut w 170°C. Płaty lasagne mocz 5 minut w ciepłej wodzie. Czosnek obierz, dodaj do pomidorów. Wrzuć zioła. Posól do smaku. Sos zmiksuj. Ricottę połącz z żółtkami i mozzarellą. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Formę posmaruj oliwą. Ułóż w niej warstwowo: płaty makaronu, masę serową, bakłażany i sos pomidorowy. Przykryj i piecz 1 godzinę w 180°C.

Brokułowo-paprykowa
Składniki
- 1 op. płatów lasagne
- po 2 papryki, marchewki i brokuły
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 30 dag fety
- 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
- oliwa
- sól
- pieprz
- zioła do zapiekanek z warzyw
Sposób przygotowania
Makaron włóż na ok. 5 minut do wrzątku. Wyjmij, osusz na ściereczce. Warzywa w zależności od rodzaju: obierz, oczyść, opłucz. Brokuły podziel na różyczki, marchewki, cukinię oraz papryki potnij w kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż marchewki. Smaż 5 minut. Dodaj resztę warzyw. Smaż 5 minut. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Fetę utrzyj ze śmietaną. Sos przypraw ziołami. W formie ułóż na przemian: makaron, warzywa i sos serowy. Piecz 45 minut w 180°C.