Reklama

Reklama

Lazania dla dbających o linię

Włoska zapiekanka w wersji odchudzonej, co nie znaczy gorszej. Zdecydowanie mniej kaloryczna, ale równie pożywna i pełna smaku co klasyczna.

Bakłażanowo-pomidorowa

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 op. makaronu lasagne
  • 2 bakłażany
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. posiekanej bazylii
  • 2 żółtka
  • 3 szkl. startej mozzarelli
  • 1 op. ricotty
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa

Sposób przygotowania

Bakłażany pokrój wzdłuż w plasterki. Oprósz solą. Piecz 20 minut w 170°C. Płaty lasagne mocz 5 minut w ciepłej wodzie. Czosnek obierz, dodaj do pomidorów. Wrzuć zioła. Posól do smaku. Sos zmiksuj. Ricottę połącz z żółtkami i mozzarellą. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Formę posmaruj oliwą. Ułóż w niej warstwowo: płaty makaronu, masę serową, bakłażany i sos pomidorowy. Przykryj i piecz 1 godzinę w 180°C. 

Brokułowo-paprykowa

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 op. płatów lasagne
  • po 2 papryki, marchewki i brokuły
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 30 dag fety
  • 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • zioła do zapiekanek z warzyw

Sposób przygotowania

Makaron włóż na ok. 5 minut do wrzątku. Wyjmij, osusz na ściereczce. Warzywa w zależności od rodzaju: obierz, oczyść, opłucz. Brokuły podziel na różyczki, marchewki, cukinię oraz papryki potnij w kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż marchewki. Smaż 5 minut. Dodaj resztę warzyw. Smaż 5 minut. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Fetę utrzyj ze śmietaną. Sos przypraw ziołami. W formie ułóż na przemian: makaron, warzywa i sos serowy. Piecz 45 minut w 180°C. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy