Lazania dla dbających o linię

Włoska zapiekanka w wersji odchudzonej, co nie znaczy gorszej. Zdecydowanie mniej kaloryczna, ale równie pożywna i pełna smaku co klasyczna.

Lazania z sosem
Lazania z sosem123RF/PICSEL

Bakłażanowo-pomidorowa

Sposób przygotowania

Bakłażany pokrój wzdłuż w plasterki. Oprósz solą. Piecz 20 minut w 170°C. Płaty lasagne mocz 5 minut w ciepłej wodzie. Czosnek obierz, dodaj do pomidorów. Wrzuć zioła. Posól do smaku. Sos zmiksuj. Ricottę połącz z żółtkami i mozzarellą. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Formę posmaruj oliwą. Ułóż w niej warstwowo: płaty makaronu, masę serową, bakłażany i sos pomidorowy. Przykryj i piecz 1 godzinę w 180°C. 

Lazania warzywna
Lazania warzywna123RF/PICSEL

Brokułowo-paprykowa

Sposób przygotowania

Makaron włóż na ok. 5 minut do wrzątku. Wyjmij, osusz na ściereczce. Warzywa w zależności od rodzaju: obierz, oczyść, opłucz. Brokuły podziel na różyczki, marchewki, cukinię oraz papryki potnij w kostkę. Czosnek i cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż marchewki. Smaż 5 minut. Dodaj resztę warzyw. Smaż 5 minut. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Fetę utrzyj ze śmietaną. Sos przypraw ziołami. W formie ułóż na przemian: makaron, warzywa i sos serowy. Piecz 45 minut w 180°C.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas