Lazania z mięsem mielonym

Klasyczna lazania z mięsem mielonym, marchewką, sosem pomidorowym, beszamelowym i oczywiście serem. To pyszne i sycące włoskie danie poleca się na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Pyszna i sycąca lazania z mięsem mielonym
Pyszna i sycąca lazania z mięsem mielonym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Na dwóch łyżkach oleju podsmaż posiekane cebule i przeciśnięty czosnek. Dodaj obraną i posiekaną marchewkę. Duś, mieszając, kilka minut. 

2. Wrzuć rozdrobnione mięso. Przypraw całość solą, pieprzem i chili. Dodaj koncentrat oraz rozdrobnione pomidory. Duś pod przykryciem 10 min. 

3. Sos beszamelowy przygotuj wg przepisu. Formę do zapiekania posmaruj olejem, polej częścią sosu. Rozłóż warstwę surowych płatów lazanii, a na nich część mięsa z pomidorami. Posyp startym żółtym serem. Polej beszamelem. Podobnie układaj resztę składników. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel, mięso i starty ser. Piecz lazanię ok. 40 min w 180°C.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas