Lazania z mięsem mielonym
Klasyczna lazania z mięsem mielonym, marchewką, sosem pomidorowym, beszamelowym i oczywiście serem. To pyszne i sycące włoskie danie poleca się na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Składniki
- 2 cebule, olej
- 4 ząbki czosnku
- chili
- pieprz
- 1 marchewka
- 50 dag mięsa mielonego
- sól
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- po 1 op. sosu beszamelowego i sosu do lazanii
- 30 dag sera
Sposób przygotowania:
1. Na dwóch łyżkach oleju podsmaż posiekane cebule i przeciśnięty czosnek. Dodaj obraną i posiekaną marchewkę. Duś, mieszając, kilka minut. 2. Wrzuć rozdrobnione mięso. Przypraw całość solą, pieprzem i chili. Dodaj koncentrat oraz rozdrobnione pomidory. Duś pod przykryciem 10 min. 3. Sos beszamelowy przygotuj wg przepisu. Formę do zapiekania posmaruj olejem, polej częścią sosu. Rozłóż warstwę surowych płatów lazanii, a na nich część mięsa z pomidorami. Posyp startym żółtym serem. Polej beszamelem. Podobnie układaj resztę składników. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel, mięso i starty ser. Piecz lazanię ok. 40 min w 180°C.