Reklama

Reklama

Lazania z mięsem mielonym

Klasyczna lazania z mięsem mielonym, marchewką, sosem pomidorowym, beszamelowym i oczywiście serem. To pyszne i sycące włoskie danie poleca się na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 cebule, olej
  • 4 ząbki czosnku
  • chili
  • pieprz
  • 1 marchewka
  • 50 dag mięsa mielonego
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • po 1 op. sosu beszamelowego i sosu do lazanii
  • 30 dag sera

Sposób przygotowania:

1. Na dwóch łyżkach oleju podsmaż posiekane cebule i przeciśnięty czosnek. Dodaj obraną i posiekaną marchewkę. Duś, mieszając, kilka minut. 

2. Wrzuć rozdrobnione mięso. Przypraw całość solą, pieprzem i chili. Dodaj koncentrat oraz rozdrobnione pomidory. Duś pod przykryciem 10 min. 

3. Sos beszamelowy przygotuj wg przepisu. Formę do zapiekania posmaruj olejem, polej częścią sosu. Rozłóż warstwę surowych płatów lazanii, a na nich część mięsa z pomidorami. Posyp startym żółtym serem. Polej beszamelem. Podobnie układaj resztę składników. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel, mięso i starty ser. Piecz lazanię ok. 40 min w 180°C.

Dowiedz się więcej na temat: lasagne | lazania | Lazania z mięsem mielonym

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje