Reklama

Reklama

Lazania ze szpinakiem

Coś dla miłośników szpinaku. Palce lizać!

Składniki

  • 1 op. mrożonego szpinaku
  • 1 cebula, olej
  • czosnek
  • 3 łyżki mąki
  • 1 duża marchewka
  • po 20 dag wędzonego boczku i pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. mleka
  • 1 op. lazanii
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkat.,
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania

1. Szpinak (w liściach) rozmroź. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę i 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku. Smaż 2-3 min. Oprósz łyżką mąki, zasmaż. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

2. Marchew obierz, pokrój w kostkę. Posiekaj drobno boczek i oczyszczone pieczarki. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć boczek, wysmaż. Dodaj marchew i pieczarki, duś kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do schłodzenia. 

3. Przygotuj jasną zasmażkę z masła i reszty mąki. Stopniowo wlewaj do niej mleko. Gotuj ok. 10 min. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. 

4. Część sosu wylej na dno formy. Rozłóż warstwę lazanii, szpinak i kolejne płaty makaronu. Polej sosem. Nałóż masę pieczarkową i resztę płatów. Polej sosem, posyp startym serem. Piecz 50 min w 180 st.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje