Lazania ze szpinakiem
Coś dla miłośników szpinaku. Palce lizać!

Składniki
- 1 op. mrożonego szpinaku
- 1 cebula, olej
- czosnek
- 3 łyżki mąki
- 1 duża marchewka
- po 20 dag wędzonego boczku i pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 szkl. mleka
- 1 op. lazanii
- sól, pieprz,
- gałka muszkat.,
- suszona bazylia
Sposób przygotowania
1. Szpinak (w liściach) rozmroź. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę i 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku. Smaż 2-3 min. Oprósz łyżką mąki, zasmaż. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 2. Marchew obierz, pokrój w kostkę. Posiekaj drobno boczek i oczyszczone pieczarki. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć boczek, wysmaż. Dodaj marchew i pieczarki, duś kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do schłodzenia. 3. Przygotuj jasną zasmażkę z masła i reszty mąki. Stopniowo wlewaj do niej mleko. Gotuj ok. 10 min. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. 4. Część sosu wylej na dno formy. Rozłóż warstwę lazanii, szpinak i kolejne płaty makaronu. Polej sosem. Nałóż masę pieczarkową i resztę płatów. Polej sosem, posyp startym serem. Piecz 50 min w 180 st.