Lazania ze szpinakiem
Coś dla miłośników szpinaku. Palce lizać!
Sposób przygotowania
1. Szpinak (w liściach) rozmroź. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę i 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku. Smaż 2-3 min. Oprósz łyżką mąki, zasmaż. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Marchew obierz, pokrój w kostkę. Posiekaj drobno boczek i oczyszczone pieczarki. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć boczek, wysmaż. Dodaj marchew i pieczarki, duś kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw do schłodzenia.
3. Przygotuj jasną zasmażkę z masła i reszty mąki. Stopniowo wlewaj do niej mleko. Gotuj ok. 10 min. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią.
4. Część sosu wylej na dno formy. Rozłóż warstwę lazanii, szpinak i kolejne płaty makaronu. Polej sosem. Nałóż masę pieczarkową i resztę płatów. Polej sosem, posyp startym serem. Piecz 50 min w 180 st.