Lazanie szpinakowe z bazylią
Składniki na 6 porcji: pół opakowania płatów makaronowych lazanie, 2 opakowania mrożonego lub 1 kg świeżego szpinaku, 20 dag żółtego sera, 1 cebula, garść listków bazylii, 4 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka mleka, 3 jajka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos pomidorowy.

Liście świeżego szpinaku opłukać pod bieżącą wodą, otrząsnąć z jej nadmiaru, niezbyt drobno posiekać (szpinak mrożony wrzucić na 2 minuty do wrzątku, odcedzić). Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie, oprószyć łyżką mąki, podsmażyć. Dołożyć szpinak, listki bazylii, wlać kilka łyżek mleka, przemieszać, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dusić około 5 minut.
Jajka roztrzepać widelcem, wlać do szpinaku na patelni. Smażyć, aż się zetną. W wysmarowanej masłem formie układać warstwami płaty lazanii (najlepiej kupić już obgotowane) i masy szpinakowej. Polać sosem pomidorowym, posypać startym serem.
Zapiekać 30-40 minut, aż makaron będzie miękki.