Leche frita: Deser ze smażonego mleka

Jeden z najpopularniejszych deserów kuchni hiszpańskiej, który swoim smakiem zdobył uznanie milionów ludzi na całym świecie! Odrobina skrobi ziemniaczanej w połączeniu z cukrem, mlekiem i wanilią - to podstawa tego wybornego deseru, jednak to nie koniec: piankowe kosteczki trzeba jeszcze je panierować i podsmażyć na oliwie. W ten sposób uzyskujemy przepyszne, delikatne słodycze, których smak zaskoczy wszystkich. Poznajcie nasz szybki przepis na leche frita.

Chrupiąca skorupka skrywa wyjątkowo aksamitne wnętrze
Chrupiąca skorupka skrywa wyjątkowo aksamitne wnętrze123RF/PICSEL

Składniki

  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 0,5 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • cukier puder i cynamon
  • oliwa z oliwek

W jaki sposób połączyć je ze sobą, aby powstała słodka przekąska? Tylko spójrz:

Leche frita - hiszpański deser ze smażonego mlekaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?