Reklama

Reklama

Leczo, jakiego nie jadłaś!

W tym daniu nie musisz ściśle trzymać się przepisu. Ważne, by duszenie zacząć od składników twardszych, a potem dodawać te, które potrzebują mniej czasu, by stały się miękkie. Wtedy leczo będzie przysmakiem pełnym kolorów oraz chrupiących warzyw.

Leczo z dodatkiem pieczarek i cukinii

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 czerwone papryki,
  • 2 żółte papryki
  • 2 małe cukinie
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 8–10 pieczarek,
  • 1/2 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • mielona papryczka chili
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i oczyść. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki umyj, osusz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj. Grzyby potnij na połówki. Cukinie umyj, osusz, pokrój w kostkę. Cebule obierz, potnij w cienkie półplasterki. 

2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebule. Zeszklij je. Oprósz 2 łyżkami słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki chili. Krótko zasmaż. Dołóż papryki. Smaż dalej 5 minut. Następnie wrzuć pieczarki i cukinie. 

3. Całość zalej przecierem pomidorowym. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz oregano i ew. jeszcze słodką papryką i chili. Całość duś przez 20 minut. Ok. 5 minut przed końcem dodaj pokrojone pomidory. Udekoruj. 

Reklama


Błyskawiczne leczo z fasolą

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • po 2 czerwone i żółte papryki,
  • 1 podłużna zielona papryka
  • 2 puszki drobnej białej fasoli,
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz,
  • suszony tymianek
  • mielona słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania

1. Fasolę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz. Pomidory oraz papryki oczyść z pestek, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Oprósz słodką i ostrą papryką. Krótko zasmaż. Dodaj paprykę i pozostałe przyprawy. Duś przez 10 minut, często mieszając. 

2. Potem dołóż pomidory i fasolę. Ponownie przypraw do smaku. Duś kolejne 10 minut. Udekoruj, np. listkami natki.

Pachnące wędzonką

Składniki

  • 40 dag mieszanych wędzonych wędlin (np. kiełbasy, boczku)
  • 1/3 szkl. oleju
  • 3 średnie cebule
  • 5 papryk
  • 8–10 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • tymianek
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Wędlinę pokrój na kawałeczki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz potnij w grubszą kostkę. 

2. Cebule oraz czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Oprósz słodką i ostrą papryką. Krótko zasmaż. Dołóż pokrojone papryki oraz wędlinę. Duś 10 minut. 

3. Potem dodaj pomidory oraz koncentrat. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Poczekaj, aż leczo zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 10 minut.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje