Leczo, jakiego nie jadłaś!

W tym daniu nie musisz ściśle trzymać się przepisu. Ważne, by duszenie zacząć od składników twardszych, a potem dodawać te, które potrzebują mniej czasu, by stały się miękkie. Wtedy leczo będzie przysmakiem pełnym kolorów oraz chrupiących warzyw.

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami123RF/PICSEL

Leczo z dodatkiem pieczarek i cukinii

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i oczyść. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki umyj, osusz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj. Grzyby potnij na połówki. Cukinie umyj, osusz, pokrój w kostkę. Cebule obierz, potnij w cienkie półplasterki. 

2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebule. Zeszklij je. Oprósz 2 łyżkami słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki chili. Krótko zasmaż. Dołóż papryki. Smaż dalej 5 minut. Następnie wrzuć pieczarki i cukinie. 

3. Całość zalej przecierem pomidorowym. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz oregano i ew. jeszcze słodką papryką i chili. Całość duś przez 20 minut. Ok. 5 minut przed końcem dodaj pokrojone pomidory. Udekoruj. 

Jak zrobić leczo z cukiniiInteria Kulinaria
Zupa z fasolą
Zupa z fasolą123RF/PICSEL

Błyskawiczne leczo z fasolą

Sposób przygotowania

1. Fasolę opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz. Pomidory oraz papryki oczyść z pestek, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Oprósz słodką i ostrą papryką. Krótko zasmaż. Dodaj paprykę i pozostałe przyprawy. Duś przez 10 minut, często mieszając. 

2. Potem dołóż pomidory i fasolę. Ponownie przypraw do smaku. Duś kolejne 10 minut. Udekoruj, np. listkami natki.

Prosty przepis na wyborne leczoInteria Kulinaria
Leczo
Leczo123RF/PICSEL

Pachnące wędzonką

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Wędlinę pokrój na kawałeczki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz potnij w grubszą kostkę. 

2. Cebule oraz czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. Oprósz słodką i ostrą papryką. Krótko zasmaż. Dołóż pokrojone papryki oraz wędlinę. Duś 10 minut. 

3. Potem dodaj pomidory oraz koncentrat. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Poczekaj, aż leczo zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 10 minut.

Jak zrobić leczo z cukiniiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas