Leczo, jakiego nie jadłaś!

W tym daniu nie musisz ściśle trzymać się przepisu. Ważne, by duszenie zacząć od składników twardszych, a potem dodawać te, które potrzebują mniej czasu, by stały się miękkie. Wtedy leczo będzie przysmakiem pełnym kolorów oraz chrupiących warzyw.

Leczo z dodatkiem pieczarek i cukinii

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 czerwone papryki,
  • 2 żółte papryki
  • 2 małe cukinie
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 8–10 pieczarek,
  • 1/2 szkl. gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • mielona papryczka chili
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i oczyść. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki umyj, osusz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj. Grzyby potnij na połówki. Cukinie umyj, osusz, pokrój w kostkę. Cebule obierz, potnij w cienkie półplasterki. 

2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebule. Zeszklij je. Oprósz 2 łyżkami słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki chili. Krótko zasmaż. Dołóż papryki. Smaż dalej 5 minut. Następnie wrzuć pieczarki i cukinie. 

3. Całość zalej przecierem pomidorowym. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz oregano i ew. jeszcze słodką papryką i chili. Całość duś przez 20 minut. Ok. 5 minut przed końcem dodaj pokrojone pomidory. Udekoruj. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje