Leczo z warzywami i grzankami
W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
Składniki dla 4 osób:
- cukinia
- 2 papryki słodkie
- 1/3 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 15 dag pieczarek
- 3 pomidory
- 250 g przecieru pomidorowego
- łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy
- papryka w proszku
- 4 kromki bagietki
- świeża bazylia
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną drobno cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (trochę odłóż do ozdoby), cukinię i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i papryką w proszku. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.2. Wlej przecier pomidorowy. Duś pod przykryciem 30 minut. Podawaj z grzankami z pomidorkami, bazylią i papryką.
Czas przygotowania: ok. godziny