Lekka pianka grejpfrutowa
Deser z klasą.
- 2 ładne, duże czerwone grejpfruty,
- 4 jajka,
- 20 dag cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżki mąki
Do dekoracji:
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- skórka pomarańczowa pokrojona w paseczki,
- wiśnie koktajlowe,
- ew. listki mięty lub melisy
Przygotowanie:
Grejpfruty umyj, przetnij na połówki. Z każdej części odkrój od spodu cieniutki plasterek, aby powstały stabilne miseczki. Wykrój miąższ (nie przecinając skórki), przełóż na sitko i odciśnij sok. Żółtka jaj oddziel od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsyp mąkę i wlej sok grejpfrutowy. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Białka ubij na sztywną pianę. W połowie ubijania (gdy białka podwoją swoją objętość) wsyp stopniowo pozostały cukier. Powstałą pianę dodaj do masy z żółtek. Wymieszaj łyżką. Masę przełóż do grejpfrutowych miseczek i ustaw je na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Piecz 30 min. Wyjmij, oprósz cukrem pudrem, udekoruj i od razu podawaj.