Lekka sałatka z kurczakiem
Przystawka przed głównym daniem.
Składniki:
- 50 dag filetów z kurczaka
- 1 op. rukoli
- kilka listków sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1 duży ogórek sałatkowy
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz
- przyprawa do drobiu z curry
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Odstaw na ok. 20 minut w chłodne miejsce. Potem mięso smaż 10 minut na rozgrzanym oleju. Zrumienione z obu stron filety osącz z tłuszczu na kilkakrotnie złożonym papierowym ręczniku i odłóż do wystudzenia.
2. W tym czasie opłucz rukolę oraz sałatę lodową. Listki sałat dobrze osusz na ściereczce albo w specjalnej wirówce. Większe listki porwij na kawałki. Pomidory oraz ogórek umyj, pokrój w plasterki.
3. Przygotowane warzywa wymieszaj na dużym półmisku. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Filety z kurczaka pokrój w plasterki, rozłóż je na warzywach.
4. Sałatkę możesz serwować z grzankami ziołowymi albo lekkim sosem, np. winegretem miodowo-musztardowym albo sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku oraz startej skórki z cytryny.