Reklama

Reklama

Lekka sałatka z kurczakiem

Przystawka przed głównym daniem.

Składniki:

  • 50 dag filetów z kurczaka
  • 1 op. rukoli
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz
  • przyprawa do drobiu z curry

Przygotowanie:

1. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Odstaw na ok. 20 minut w chłodne miejsce. Potem mięso smaż 10 minut na rozgrzanym oleju. Zrumienione z obu stron filety osącz z tłuszczu na kilkakrotnie złożonym papierowym ręczniku i odłóż do wystudzenia.

2. W tym czasie opłucz rukolę oraz sałatę lodową. Listki sałat dobrze osusz na ściereczce albo w specjalnej wirówce. Większe listki porwij na kawałki. Pomidory oraz ogórek umyj, pokrój w plasterki.

3. Przygotowane warzywa wymieszaj na dużym półmisku. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Filety z kurczaka pokrój w plasterki, rozłóż je na warzywach.

Reklama

4. Sałatkę możesz serwować z grzankami ziołowymi albo lekkim sosem, np. winegretem miodowo-musztardowym albo sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku oraz startej skórki z cytryny.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje