Lekka wiosenna sałatka z awokado i pomarańczą
Przepisów na sałatki jest wiele. Możemy je także udoskonalać o produkty, które posiadamy w swojej lodówce. Jedną z propozycji pożywnej sałatki jest ta z dodatkiem awokado oraz pomarańczy. Jak ją przygotować?

Składniki
- 1 awokado
- 1 pomarańcza
- 1 zielony ogórek
- 100 g roszponki
- 1 sałata rzymska
- ½ granatu
- • 2 łyżki soku z cytryny
- • 6 łyżek oliwy z oliwek
- • 1 łyżka miodu
- • Sól i pieprz
- dressing
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Do dużej miski wsyp roszponkę. Sałatę rzymską pokój w cienkie paski, a ogórka w kostkę. Obierz pomarańczę i oczyść ją z białej skórki. Pokrój owoc w grubą kostkę. Następnie obierz awokado i usuń z niego pestkę. Przekrój je na pół, a następnie pokrój w cienkie paski.
Przygotuj dressing. Wymieszaj ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz miód. Następnie dodaj pieprz i sól do smaku. Dodaj dressing do sałatki i wymieszaj dokładnie. Przełóż powstałą sałatkę na talerz i udekoruj ją owocami granatu.
Lekką sałatkę podawaj w towarzystwie białego półwytrawnego wina Marani Tbilisuri.