Lekka zupa brokułowa z białą kaszą gryczaną
Smaczna i pożywna!
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- 2 marchewki pokrojone na kawałki
- 1 korzeń selera, pokrojony w kostkę
- 1 kalarepa, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz sos sojowy do smaku
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa ugotuj w 2 litrach wody. Dopraw do smaku czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami, zblenduj. Śmietanę wymieszaj w garnuszku z łyżką gorącej zupy. Dodaj do garnka i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
2. Zupę podawaj z kaszą, posypaną natką pietruszki.