Lekka zupa krem z kalafiora i selera
Prosta i smaczna!
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 jabłko
- szczypta curry
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 750 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę, seler naciowy w plasterki. Usmaż je na rozgrzanej oliwie z listkami świeżego tymianku. Posól, popieprz, wymieszaj. Dodaj różyczki kalafiora. Podsmażaj przez chwilę i zalej bulionem. Gotuj 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec wrzuć kawałki jabłka ze szczyptą curry.
2. Gotuj kilka minut i zmiksuj na krem. Podawaj z listkami świeżego tymianku i śmietaną, np. do szaszłyków.