Lekki bigosik
Smaczny i sycący.

Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 średnia cukinia
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 50 dag parówek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 łyżki mąki pszennej
- sól l pieprz
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, opłucz, drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, umyj, potnij w słupki. Cukinię opłucz, obierz, zetrzyj. Warzywa przełóź do garnka. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. 2. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Parówki potnij w plasterki. Rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj kiełbaski. Zrumień je, mieszając. 3. Ugotowane warzywa odcedź, usuń przyprawy. Kapustę z marchewką i cukinią dołóż do parówek i cebuli. Podlej 1 szklaną wrzątku. Duś kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Obie mąki połącz z 3-4 łyżkami wody. Wlej do bigosu. Całość zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem. Udekoruj.