Reklama

Reklama

Lekki bigosik

Smaczny i sycący.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 50 dag parówek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 łyżki mąki pszennej
  • sól l pieprz

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, opłucz, drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, umyj, potnij w słupki. Cukinię opłucz, obierz, zetrzyj. Warzywa przełóź do garnka. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. 

2. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Parówki potnij w plasterki. Rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj kiełbaski. Zrumień je, mieszając. 

3. Ugotowane warzywa odcedź, usuń przyprawy. Kapustę z marchewką i cukinią dołóż do parówek i cebuli. Podlej 1 szklaną wrzątku. Duś kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Obie mąki połącz z 3-4 łyżkami wody. Wlej do bigosu. Całość zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem. Udekoruj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje