Lekki bigosik
Smaczny i sycący.
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, opłucz, drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, umyj, potnij w słupki. Cukinię opłucz, obierz, zetrzyj. Warzywa przełóź do garnka. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut.
2. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Parówki potnij w plasterki. Rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj kiełbaski. Zrumień je, mieszając.
3. Ugotowane warzywa odcedź, usuń przyprawy. Kapustę z marchewką i cukinią dołóż do parówek i cebuli. Podlej 1 szklaną wrzątku. Duś kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Obie mąki połącz z 3-4 łyżkami wody. Wlej do bigosu. Całość zagotuj. Przypraw solą oraz pieprzem. Udekoruj.