Zrobisz w kilka chwil. Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do każdego obiadu

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Surówka z kapusty pekińskiej jest dziecinnie prosta w przygotowaniu
Surówka z kapusty pekińskiej jest dziecinnie prosta w przygotowaniuOlga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Kapusta pekińska - zawsze pod ręką

Miska świeżej sałatki warzywnej z kawałkami ogórka, marchwi i kapusty, posypana ziarnami kukurydzy, na marmurowym tle.
Surówkę z kapusty pekińskiej łatwo jest dopasować do swoich preferencjiafricaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

  • 6-8 liści kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  1. Umyj wszystkie warzywa. Kapustę pekińską osusz i pokrój w cienkie paski o szerokości ok. 0,5 cm.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę lub słupki.
  3. W miseczce przygotuj dressing do surówki. Wymieszaj jogurt, musztardę i sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
  4. Warzywa połącz w głębokiej misie i wlej dressing. Wymieszaj dokładnie, aby równomiernie rozprowadzić sos.
  5. Gotową surówkę odstaw na 15 minut do lodówki. Dzięki temu smaki składników dobrze się przenikną, a kapusta pekińska będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

Czy kapusta pekińska jest zdrowa?

"Ewa gotuje": Wege kapuśniakPolsat