Zrobisz w kilka chwil. Surówka z kapusty pekińskiej pasuje do każdego obiadu
Surówka z kapusty pekińskiej to prosty i szybki sposób na wzbogacenie obiadu o świeży, chrupiący dodatek. Dzięki łagodnemu smakowi warzywo doskonale uzupełnia posiłki mięsne, rybne i dania wegetariańskie. W sałatkach kapusta pekińska łatwo chłonie rozmaite dressingi i tworzy smaczne zestawienia z innymi warzywami.

Spis treści:
Kapusta pekińska - zawsze pod ręką

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Chętnie jest łączona z kukurydzą, lecz nie jest to jedyna droga, jaką możemy pójść w kuchni. Do kapusty pekińskiej pasuje większość warzyw, w tym ogórki i pomidory. Sałatkowe kompozycje można urozmaicać jabłkami czy oliwkami. Tym razem w przepisie na surówkę wykorzystamy marchew i paprykę.
Składniki:
- 6-8 liści kapusty pekińskiej
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyj wszystkie warzywa. Kapustę pekińską osusz i pokrój w cienkie paski o szerokości ok. 0,5 cm.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę lub słupki.
- W miseczce przygotuj dressing do surówki. Wymieszaj jogurt, musztardę i sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
- Warzywa połącz w głębokiej misie i wlej dressing. Wymieszaj dokładnie, aby równomiernie rozprowadzić sos.
- Gotową surówkę odstaw na 15 minut do lodówki. Dzięki temu smaki składników dobrze się przenikną, a kapusta pekińska będzie jeszcze bardziej chrupiąca.
Przed podaniem surówką możesz posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
Czy kapusta pekińska jest zdrowa?
Łatwo dostępne warzywo to cenne uzupełnienie jadłospisu. Pierwszy atut to fakt, że kapusta pekińska jest niskokaloryczna. W 100 g zawiera zaledwie 12-16 kcal, co czyni ją idealnym wyborem dla osób dbających o linię.
Jest także źródłem witamin C oraz K, a także witamin z grupy B. Zawiera potas, magnez, wapń i żelazo. Przez zawartość błonnika pokarmowego wspomaga trawienie i poprawia perystaltykę jelit. Zbyt częste jedzenie kapusty pekińskiej nie jest jednak wskazane dla osób zmagających się z problemami z tarczycą. Wszystko przez to, że zawiera progoitrynę, zaburzającą wchłanianie jodu i uznawaną na związek wolotwórczy.