Lekki torcik z owocami
Mąkę przesiej z solą. Masło rozpuść.
Składniki na 12-14 porcji:
Naleśniki:
- 500 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 40 dag mąki
- szczypta soli
- olej do smażenia
Polewa:
- po 1 szkl. malin i czerwonych porzeczek
- 1/4 szkl. wody
- 2 łyżki miodu
- cukier puder
Nadzienie:
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 mały serek waniliowy
- 1 śmietan-fix
Sposób przygotowania:
1. Naleśniki: mleko, wodę i jajka zmiksuj. Mąkę przesiej z solą. Masło rozpuść. Miksując, wsypuj do mleka po łyżce mąki, aż powstanie lejące się, lekko gęste ciasto. Dodaj ostudzone masło, zmiksuj, odstaw na 30 minut.
2. Polewa: owoce umyj, oczyść. Odłóż kilka do dekoracji. Resztę wrzuć do rondelka, zalej wodą. Dodaj miód, gotuj 5 minut. Owoce zmiksuj i przetrzyj przez sitko.3. Nadzienie: schłodzoną śmietanę kremówkę ubij ze śmietan-fixem. Delikatnie wymieszaj z serkiem.4. Rozgrzej patelnię, cienko posmaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta, smaż naleśniki (powinno ich być około 10). Ułóż je piętrowo na talerzu, przekładając nadzieniem. Polej polewą i udekoruj owocami. Tuż przed podaniem posyp tort cukrem pudrem.Czas przygotowania: ok. 70 minut