To krzew o złotych kwiatach, które leczą. Wiosną w Polsce kwitnie na potęgę
Zwiastunem wiosny często w Polsce są wracające do kraju bociany, ale nie tylko one zwiastują ciepłe dni. Wiosna nie zaczyna się na dobre, dopóki nie zakwitnie forsycja. Ten niezwykle dekoracyjny krzew o intensywnie żółtych kwiatach stał się niemal symbolem budzącej się przyrody. Ale forsycja to nie tylko piękna żółć, ale też okazja do sporządzenia zdrowotnego naparu właśnie z tych złotych kwiatów.

Forsycja - złote kwiaty, które nie tylko cieszą oko, ale i leczą
Forsycja to krzew należący do rodziny oliwkowatych. Pochodzi z Azji Wschodniej, ale od dawna jest popularna również w Europie, także i w Polsce.
Osiąga zazwyczaj wysokość od 1 do 3 metrów, ma wyprostowane lub lekko przewieszające się gałęzie, które wczesną wiosną - jeszcze przed pojawieniem się liści - obsypują się mnóstwem złocistych, dzwonkowatych kwiatów.
To właśnie to wczesne kwitnięcie tego krzewu sprawiła, że forsycja jest uznawana za jeden z pierwszych zwiastunów wiosny w naszym kraju. Często także kojarzona jest z Wielkanocą, gdyż jej gałązki wraz z baziami i barwinkiem zdobią świąteczne koszyczki.
Najbardziej rozpoznawalną cechą forsycji są jej jaskrawożółte kwiaty pojawiające się już w marcu lub kwietniu. Jednak okazuje się, że to nie jest jedynie element dekoracyjny, który cieszy nasze oczy w wazonie, czy w przydomowych ogródkach.
Mało kto wie, że kwiaty forsycji są jadalne i zawierają wiele substancji bioaktywnych, w tym flawonoidy, lignany, saponiny, a także rutynę - związek wzmacniający naczynia krwionośne.
W tradycyjnej medycynie chińskiej forsycja od wieków uznawana jest za roślinę leczniczą, stosowaną w leczeniu infekcji, stanów zapalnych i gorączki.
W ziołolecznictwie uznaje się, że napar z kwiatów forsycji działa także przeciwwirusowo, wspiera odporność organizmu, a także może działać moczopędnie i oczyszczająco.
Jak sporządzić napar? Zrobisz go w domowym zaciszu

Napar z forsycji można pić 1-2 razy dziennie. Jego smak jest delikatny, lekko ziołowy, nieco przypominający lipę czy rumianek. Dla poprawy smaku można dodać odrobinę miodu lub soku z cytryny. Aby go sporządzić potrzebujemy:
- 1 łyżki świeżych lub 1 łyżeczki suszonych kwiatów forsycji
- 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody (ok. 90°C)
Sposób przygotowania:
- Zalać kwiaty wodą w filiżance lub kubku.
- Przykryć i parzyć przez 10-15 minut.
- Odcedzić i wypić najlepiej jeszcze ciepły.
Choć forsycja uznawana jest za roślinę bezpieczną, osoby uczulone na rośliny z rodziny oliwkowatych lub mające skłonność do alergii powinny zachować ostrożność. Naparu nie zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem lub fitoterapeutą.