Reklama

Reklama

Lekkie kartoflanki

Proste przepisy na znaną zupę aż w dziewięciu nowych wersjach! A każda pyszna, lekka i bardzo zdrowa. Spróbuj, a na stałe zagoszczą w twoim menu.

Kremowa kartoflanka z marchewką i chrzanową śmietanką

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 3 duże bataty (ew. 4 duże zwykłe ziemniaki)
  • 2 pory
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • 4 szkl. bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szkl. soku jabłkowego
  • 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sól, pieprz
  • 2-3 suszone pomidory marynowane w oliwie
  • posiekana natka oraz orzeszki piniowe (ew. słonecznik) do posypania

Sposób przygotowania:

1. Pory opłucz, pokrój. Ziemniaki oraz marchewki obierz, potnij. Jabłka obierz, usuń pestki, miąższ pokrój. Rozgrzej masło, wrzuć pory, smaż 2 min. Dołóż marchewki, ziemniaki oraz jabłka. Smaż 3 min. Zalej bulionem  i sokiem. Gotuj 20 min. Przypraw solą i pieprzem. aż warzywa będą miękkie.

2. Warzywa wraz z wywarem zmiksuj. Jogurt połącz  z chrzanem. Suszone pomidory posiekaj. Zupę rozlej do miseczek. Polej jogurtem z chrzanem. Posyp natką, orzeszkami i pomidorami.

Wersja light

Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, jogurt zamień na mleko i zrezygnuj z kalorycznych orzechów. Nie oszczędzaj za to natki pietruszki. To bogate źródło witaminy C i żelaza. Ułatwia też trawienie i poprawi cerę. Aby mieć zawsze pod ręką świeże listki, możesz ją uprawiać na parapecie. Ta mrożona to też dobra alternatywa.

Reklama

Wersja na odporność

Jeśli chcesz wzmocnić odporność, dodaj ząbek czosnku, a śmietanę zastąp 4 łyżeczkami oliwy z oliwek. Czosnek wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Natomiast oliwa jest bogata w kwasy omega, zmniejszające ryzyko wystąpienia infekcji.

Delikatna kartoflanka z łososiem

Czas przyrządzenia: ok. 45 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 mały pęczek włoszczyzny
  • 40 dag świeżego fileta z łososia (bez skóry)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 12-proc.
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka czarnego pieprzu
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i  włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Łososia umyj, skrop sokiem z  cytryny. Warzywa i masło włóż do garnka, dodaj listek, ziele i  ziarenka pieprzu, gotuj 15 minut. Dodaj rybę. Przypraw solą  i pieprzem. Gotuj 10 min.

2. Łososia wyjmij, pokrój, ponownie włóż do zupy. Dolej śmietanę. Posyp koperkiem porwanym na kawałeczki.

Wersja light

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, nie rezygnuj z ryby. Białko jest bardzo istotne w diecie odchudzającej,  wspomaga bowiem przemianę materii  oraz zwiększa wydatek energetyczny.

Zamień jednak łososia na chudszą rybę np. polędwicę z dorsza. Dostarcza on też aminokwasów egzogennych, np. lizynę, która łagodzi objawy przeziębienia i grypy.

Wersja na bezsenność

Zjedzenie porcji (talerza) gorącej kartoflanki z łososiem to dobry sposób, by złagodzić problemy z zasypianiem. Łosoś jest bowiem bogatym źródłem  witaminy B6, która bierze udział w powstawaniu  melatoniny, zwanej hormonem snu.

Szanse na spokojny sen zwiększysz jeszcze  bardziej, zastępując połowę ziemniaków ciecierzycą, także bogatą w cenną witaminę B6. Wcześniej mocz ją przez noc i podgotuj przez 40-45 minut.

Drobiowa kartoflanka na pikantnie

Czas przyrządzenia: ok. 25 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 6 szkl. lekkiego bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka łagodnej przyprawy curry
  • 2 łyżki masła
  • 8 ziemniaków
  • 4 plasterki szynki drobiowej
  • 4 łyżki prażonej cebuli
  • posiekana natka do posypania
  • sól, pieprz
  • mielony imbir

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Bulion zagotuj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Oprósz je curry. Zasmaż. Kiedy przyprawa zacznie pachnieć, dodaj cebulę i czosnek do wrzącego bulionu. Wrzuć ziemniaki. Gotuj jeszcze 15 minut.

2. Plasterki wędliny potnij na kawałeczki, dodaj je do zupy. Ponownie zagotuj. Kartoflankę przypraw solą, pieprzem oraz imbirem. Rozlej do miseczek. Posyp natką oraz prażoną cebulką.

Wersja light

Znaczenie dla kaloryczności twoich zup ma bulion, a raczej rodzaj mięsa użyty do jego przygotowania. Także bulion drobiowy może być tłusty, gdy ugotujesz go na mięsie ze skórą i tłuszczem.

Zrezygnuj z posypywania zupy prażoną cebulką. Zawiera ona aż 600 kcal w 100 g.

Wersja na lepszą pamięć

Jeśli chcesz wzmocnić pamięć i koncentrację, jedz więcej produktów z lecytyną. Odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych w mózgu  i tkance nerwowej.

Dlatego zamiast prażoną cebulką, zupę posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: zupa ziemniaczana | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje