Lekkie kartoflanki
Proste przepisy na znaną zupę aż w dziewięciu nowych wersjach! A każda pyszna, lekka i bardzo zdrowa. Spróbuj, a na stałe zagoszczą w twoim menu.
Kremowa kartoflanka z marchewką i chrzanową śmietanką
Sposób przygotowania:
1. Pory opłucz, pokrój. Ziemniaki oraz marchewki obierz, potnij. Jabłka obierz, usuń pestki, miąższ pokrój. Rozgrzej masło, wrzuć pory, smaż 2 min. Dołóż marchewki, ziemniaki oraz jabłka. Smaż 3 min. Zalej bulionem i sokiem. Gotuj 20 min. Przypraw solą i pieprzem. aż warzywa będą miękkie.
2. Warzywa wraz z wywarem zmiksuj. Jogurt połącz z chrzanem. Suszone pomidory posiekaj. Zupę rozlej do miseczek. Polej jogurtem z chrzanem. Posyp natką, orzeszkami i pomidorami.
Wersja light
Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, jogurt zamień na mleko i zrezygnuj z kalorycznych orzechów. Nie oszczędzaj za to natki pietruszki. To bogate źródło witaminy C i żelaza. Ułatwia też trawienie i poprawi cerę. Aby mieć zawsze pod ręką świeże listki, możesz ją uprawiać na parapecie. Ta mrożona to też dobra alternatywa.
Wersja na odporność
Jeśli chcesz wzmocnić odporność, dodaj ząbek czosnku, a śmietanę zastąp 4 łyżeczkami oliwy z oliwek. Czosnek wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Natomiast oliwa jest bogata w kwasy omega, zmniejszające ryzyko wystąpienia infekcji.
Delikatna kartoflanka z łososiem
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny. Warzywa i masło włóż do garnka, dodaj listek, ziele i ziarenka pieprzu, gotuj 15 minut. Dodaj rybę. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj 10 min.
2. Łososia wyjmij, pokrój, ponownie włóż do zupy. Dolej śmietanę. Posyp koperkiem porwanym na kawałeczki.
Wersja light
Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, nie rezygnuj z ryby. Białko jest bardzo istotne w diecie odchudzającej, wspomaga bowiem przemianę materii oraz zwiększa wydatek energetyczny.
Zamień jednak łososia na chudszą rybę np. polędwicę z dorsza. Dostarcza on też aminokwasów egzogennych, np. lizynę, która łagodzi objawy przeziębienia i grypy.
Wersja na bezsenność
Zjedzenie porcji (talerza) gorącej kartoflanki z łososiem to dobry sposób, by złagodzić problemy z zasypianiem. Łosoś jest bowiem bogatym źródłem witaminy B6, która bierze udział w powstawaniu melatoniny, zwanej hormonem snu.
Szanse na spokojny sen zwiększysz jeszcze bardziej, zastępując połowę ziemniaków ciecierzycą, także bogatą w cenną witaminę B6. Wcześniej mocz ją przez noc i podgotuj przez 40-45 minut.
Drobiowa kartoflanka na pikantnie
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Bulion zagotuj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Oprósz je curry. Zasmaż. Kiedy przyprawa zacznie pachnieć, dodaj cebulę i czosnek do wrzącego bulionu. Wrzuć ziemniaki. Gotuj jeszcze 15 minut.
2. Plasterki wędliny potnij na kawałeczki, dodaj je do zupy. Ponownie zagotuj. Kartoflankę przypraw solą, pieprzem oraz imbirem. Rozlej do miseczek. Posyp natką oraz prażoną cebulką.
Wersja light
Znaczenie dla kaloryczności twoich zup ma bulion, a raczej rodzaj mięsa użyty do jego przygotowania. Także bulion drobiowy może być tłusty, gdy ugotujesz go na mięsie ze skórą i tłuszczem.
Zrezygnuj z posypywania zupy prażoną cebulką. Zawiera ona aż 600 kcal w 100 g.
Wersja na lepszą pamięć
Jeśli chcesz wzmocnić pamięć i koncentrację, jedz więcej produktów z lecytyną. Odpowiada za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych w mózgu i tkance nerwowej.
Dlatego zamiast prażoną cebulką, zupę posyp posiekanymi orzechami włoskimi.