Lekkie potrawki pełne warzyw
Przepisy na te wyjątkowo aromatyczne rarytasy są proste, a mięsne potrawy z delikatnymi jarzynami – zdrowe, nietuczące i zawsze wyborne!

Indyk z kalarepką i marchewką
Składniki
- 80 dag fileta z indyka
- 2 średnie kalarepki
- 3 marchewki
- 1 bakłażan
- 1/2 (ok. 30 dag) selera
- przyprawy i dodatki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 3-4 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Bakłażan oczyść, potnij w półplasterki, posyp solą i odłóż na 10-15 minut, by puściły gorzki sok. Mięso opłucz, osusz, potnij w kostkę. Posyp solą i pieprzem. Warzywa korzeniowe oczyść, obierz, opłucz. 2. Bakłażan opłucz, osusz. Cebule obierz, grubo posiekaj. Marchewkę pokrój w półplasterki, seler - w słupki, a pietruszkę i kalarepki - w kostkę. Rozgrzej olej. Smaż na nim mięso, aż się lekko zrumieni. Dołóż cebule. Smaż jeszcze chwilę. Podlej gorącą wodą i duś pod przykryciem ok. 30 minut. 3. Mniej więcej w połowie czasu gotowania dodaj pokrojone warzywa korzeniowe. Dolej jeszcze 1/2 szkl. gorącej wody. Ok. 7 minut przed końcem duszenia dołóż bakłażan. Gotowe danie przypraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką.

Kąski w naleśnikach
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 50 dag szpinaku (młode liście)
- 2 kawałki suszonych pomidorów
- przyprawy i dodatki
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- gałka muszkatołowa
- 4 łyżki
- twarożku śmietankowego
- 8 naleśników
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso i pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dołóż mięso. Podlej 5 łyżkami wody. Duś ok. 20 minut. 2. Dodaj szpinak i pieczarki. Duś 5 minut. Wymieszaj z twarożkiem oraz posiekanymi pomidorami. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Podawaj w naleśnikach.

Curry ze szpinakiem
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 kg szpinaku (młode liście)
- 2 kawałki suszonych pomidorów
- 3 dymki
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa curry
- olej
- po 1 szkl. mleka i bulionu drobiowego
- sól, spora szczypta kurkumy
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój w kostkę. Dymki oczyść. Czosnek obierz, posiekaj. Cebulki i czosnek zeszklij na 1 łyżce oleju. Oprósz curry i kurkumą. Dołóż mięso oraz opłukany szpinak. Podlej 1 szkl. bulionu. Duś 25 minut. 2. Ok. 5 minut przed końcem duszenia dodaj mleko i posiekane suszone pomidory. Przypraw solą.