Lekkie potrawki pełne warzyw
Przepisy na te wyjątkowo aromatyczne rarytasy są proste, a mięsne potrawy z delikatnymi jarzynami – zdrowe, nietuczące i zawsze wyborne!
Indyk z kalarepką i marchewką
Sposób przygotowania
1. Bakłażan oczyść, potnij w półplasterki, posyp solą i odłóż na 10-15 minut, by puściły gorzki sok. Mięso opłucz, osusz, potnij w kostkę. Posyp solą i pieprzem. Warzywa korzeniowe oczyść, obierz, opłucz.
2. Bakłażan opłucz, osusz. Cebule obierz, grubo posiekaj. Marchewkę pokrój w półplasterki, seler - w słupki, a pietruszkę i kalarepki - w kostkę. Rozgrzej olej. Smaż na nim mięso, aż się lekko zrumieni. Dołóż cebule. Smaż jeszcze chwilę. Podlej gorącą wodą i duś pod przykryciem ok. 30 minut.
3. Mniej więcej w połowie czasu gotowania dodaj pokrojone warzywa korzeniowe. Dolej jeszcze 1/2 szkl. gorącej wody. Ok. 7 minut przed końcem duszenia dołóż bakłażan. Gotowe danie przypraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką.
Kąski w naleśnikach
Sposób przygotowania
1. Mięso i pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dołóż mięso. Podlej 5 łyżkami wody. Duś ok. 20 minut.
2. Dodaj szpinak i pieczarki. Duś 5 minut. Wymieszaj z twarożkiem oraz posiekanymi pomidorami. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Podawaj w naleśnikach.
Curry ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Mięso pokrój w kostkę. Dymki oczyść. Czosnek obierz, posiekaj. Cebulki i czosnek zeszklij na 1 łyżce oleju. Oprósz curry i kurkumą. Dołóż mięso oraz opłukany szpinak. Podlej 1 szkl. bulionu. Duś 25 minut.
2. Ok. 5 minut przed końcem duszenia dodaj mleko i posiekane suszone pomidory. Przypraw solą.