Reklama

Reklama

Lekkie racuchy, omlety, naleśniki

Zachwycą was smakiem!

Torcik kokosowy

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 2 duże jajka
  • 1 szkl. mleka
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 1 jabłko
  • olej kokosowy do smażenia

Składniki - nadzienie i obłożenie

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 5 łyżek pistacji
  • maliny

Sposób przygotowania

1. Racuchy: mleko lekko podgrzej, zmiksuj z wiórkami, jajkami i 1 łyżką stopionego oleju. Jabłko obierz, zetrzyj. Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem i sodą. Mąkę i jabłko domieszaj do ciasta. 

2. Po 15 minutach rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Nabieraj po 2 łyżki ciasta i smaż okrągłe racuchy. Trzymaj je w cieple, np. w nagrzanym, wyłączonym piekarniku, przykryte pergaminem. 

3. Nadzienie: połowę czekolady deserowej stop w kąpieli wodnej, dodaj gorzką czekoladę i 2 łyżki śmietanki. Mieszaj, aż się połączą. Dołóż startą resztę czekolady. Pistacje posiekaj. 

4. Na talerzu ułóż piramidę z rachuchów przekładanych sosem czekoladowym (4-5 łyżek odłóż do dekoracji) i pistacjami. Wierzch polej pozostałym sosem i udekoruj malinami. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje