Lekkie racuchy, omlety, naleśniki
Zachwycą was smakiem!

Torcik kokosowy
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. wiórków kokosowych
- 2 duże jajka
- 1 szkl. mleka
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 1 jabłko
- olej kokosowy do smażenia
- nadzienie i obłożenie
- 10 dag czekolady deserowej
- 5 dag czekolady gorzkiej
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 5 łyżek pistacji
- maliny
Sposób przygotowania
1. Racuchy: mleko lekko podgrzej, zmiksuj z wiórkami, jajkami i 1 łyżką stopionego oleju. Jabłko obierz, zetrzyj. Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem i sodą. Mąkę i jabłko domieszaj do ciasta. 2. Po 15 minutach rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju. Nabieraj po 2 łyżki ciasta i smaż okrągłe racuchy. Trzymaj je w cieple, np. w nagrzanym, wyłączonym piekarniku, przykryte pergaminem. 3. Nadzienie: połowę czekolady deserowej stop w kąpieli wodnej, dodaj gorzką czekoladę i 2 łyżki śmietanki. Mieszaj, aż się połączą. Dołóż startą resztę czekolady. Pistacje posiekaj. 4. Na talerzu ułóż piramidę z rachuchów przekładanych sosem czekoladowym (4-5 łyżek odłóż do dekoracji) i pistacjami. Wierzch polej pozostałym sosem i udekoruj malinami.

Owsianki w cytrusach
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych górskich
- 1 i 1/2 szkl. soku pomarańczowego, np. z czerwonych pomarańczy
- 1 szkl. mleka owsianego
- 2-3 łyżki jogurtu bez laktozy
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- olej rzepakowy
- dodatki
- 4 czerwone pomarańcze (lub 2 zwykłe)
- 3-4 łyżki syropu klonowego lub miodu
Sposób przygotowania
1. Ciasto: płatki zalej sokiem pomarańczowym i odstaw do nasiąknięcia na ok. 15 minut. Odcedź, osącz, soku nie wylewaj. Napęczniałe płatki zmiel na gładką masę. 2. Mleko zmiksuj z płatkami, jogurtem, jajkami i 2 łyżkami oleju. Kakao przemieszaj z sodą i cynamonem. Dodaj do mleka i szybko wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany - jeśli jest za rzadkie, dodaj 2-3 łyżki suchych, zmielonych płatków i odstaw na 15 minut. Z ciasta usmaż cienkie placki na odrobinie oleju. Zwiń w pakieciki. 3. Dodatki: pomarańcze dobrze wyszoruj, pokrój w równe plastry. Sok pomarańczowy zagotuj, dolej syrop lub miód. Włóż plastry owoców, gotuj, aż trochę zmiękną. Obłóż owsiane placki.

Kukurydzianki z serem
Składniki
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki pszennej (lub 1 ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
- 2 jajka q2 łyżki masła
- 3/4 szkl. mleka
- 1/4 szkl. wody mocno gazowanej
- szczypta mielonej kurkumy
- sól
- olej rzepakowy
- dodatki
- 15 dag malin i czarnych porzeczek
- 20 dag serka twarogowego
- 1 łyżka jasnego miodu lub ksylitolu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany lub stopionego masła
- cukier puder
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło stop, przestudź. Zmiksuj z mlekiem, wodą, jajkami i szczyptą soli. Mąki wymieszaj i połącz z kurkumą. Wmieszaj mikserem do ciasta. Odstaw na 20 minut. \2. Nastaw piekarnik na 100°C. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wlej porcję ciasta, rozprowadź je. Smaż z obu stron na rumiano. Tak samo usmaż kolejne naleśniki, ew. smarując patelnię olejem za pomocą pędzelka. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz wstawiony do nagrzanego, wyłączonego piekarnika. Naleśniki przykryj pergaminem skropionym wodą. 3. Dodatki: owoce umyj i osusz. Połowę zmiksuj, przetrzyj. Serek utrzyj z musem owocowym, miodem i śmietaną. Delikatnie domieszaj resztę owoców (kilka zostaw do dekoracji). Nadzieniem posmaruj naleśniki, złóż je w trójkąty. Podawaj od razu, ew. oprószone cukrem pudrem.

Budyniowce ze śliwkami
Składniki
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (po 4 dag każdy)
- 10-12 łyżek mąki typ 450
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szkl. mleka
- 50 ml wody mocno gazowanej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 40 dag słodkich dojrzałych śliwek
- 2-3 łyżki jasnego miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka rumu
- po szczypcie soli i proszku do pieczenia
- olej do ciasta i do smażenia
Sposób przygotowania
1. Proszek budyniowy przesiej z mąką. Dodaj cukier waniliowy i trzcinowy, sól i proszek do pieczenia. Mleko zmiksuj z jajkami, wodą i 2 łyżkami oleju. Wsyp mieszankę suchych składników i od razu miksuj, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstaw na 30 minut. 2. Śliwki umyj, przekrój, usuń pestki. Krótko podpraż, by sok trochę wyparował, ale śliwki się nie rozpadły. Dodaj miód i rum. Wymieszaj, zestaw z ognia, przykryj i odstaw. 3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju (ponieważ do ciasta dodałaś 2 łyżki oleju, to ta ilość powinna wystarczyć na usmażenie wszystkich placków). Wlewaj na patelnię po porcji ciasta, rozprowadzaj je równą warstwą. Smaż na rumiano z obu stron. Naleśniki posmaruj sokiem z owoców, złóż w trójkąty i obłóż samymi owocami. Podaj na ciepło, np. z kleksem bitej śmietany.

Bananowe rożki
Składniki
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki zmielonych orzechów
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody gazowanej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki oleju
- 1 banan
- 15 dag twarogu
- orzechy, sos czekoladowy i cukier puder
Sposób przygotowania
1. Ciasto: zmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Usmaż naleśniki na suchej patelni. 2. Dodatki: banan obierz, pokrój, zmiksuj z twarogiem na gładką pastę. Posmaruj naleśnik, złóż je w trójkąty i lekko podsmaż. Udekoruj orzechami, polej sosem czekoladowym, oprósz cukrem pudrem.

Rulony na białkach
Składniki
- 10 łyżek mąki pszennej
- 6 białek
- 3/4 szkl. mleka
- 1/3 szkl. wody gazowanej
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- szczypta soli
- masło klarowane
- nadzienie
- 40 dag moreli
- 1 serek homogenizowany waniliowy lub brzoskwiniowy
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sera ricotta lub mascarpone
- 1/3 łyżeczki esencji śmietankowej
Sposób przygotowania
1. Ciasto: białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Mąkę przesiej, domieszaj porcjami do ubitych białek. Na koniec masę połącz z mlekiem, wodą i śmietaną. Odstaw na 30 minut. 2. Nadzienie; morele umyj i osusz, przekrój, usuń pestki. Połowę owoców odłóż, resztę pokrój na ćwiartki. Gotuj je z cukrem i esencją, aż wyparuje cały sok. Trzymaj w cieple. Resztę moreli pokrój na połówki, wymieszaj z serkami. 3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wlej porcję ciasta i okrężnym ruchem rozprowadź je po całej patelni. Usmaż z obu stron. Tak samo przygotuj kolejne naleśniki. Nałóż po porcji serka z morelami, zroluj. Przełóż na patelnię posmarowaną cienko masłem i krótko podsmaż. Rozprowadź na wierzchu mus morelowy. Podgrzewaj kilka minut, najlepiej pod pokrywką.