Lekkie risotto z fasolą i krewetkami

Składniki
- 100 g czerwonego ryżu
- 100 g fasoli: czarnej, adzuki, itp.
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki oleju
- przyprawy:
- sól ziołowa, czarny pieprz, kurkuma, oregano
- ok. 12 gotowanych krewetek
- sok z 1/2 cytryny
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania
Fasolę namocz na noc, następnego dnia ugotuj (uwaga, czas gotowania różnych gatunków może się różnić). Ryż opłucz i ugotuj na sypko z łyżką oleju. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż do zbrązowienia. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw oregano, kurkumą, pieprzem i solą ziołową. Włóż do salaterki i zrób "babkę" na talerzu, tworząc efektowny kopczyk. Na wierzchu ułóż kilka krewetek (możesz je podsmażyć na maśle z czosnkiem), skrop je sokiem z cytryny,całość posyp szczypiorkiem.