Lekkie ryby na cztery sposoby
Będą wyjątkowo smaczne!
Dorsz pod ziołową pierzynką
Sposób przygotowania
1. Filety, opłucz, wytrzyj do sucha. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz białym pieprzem. Formę posmaruj tłuszczem. Obie musztardy połącz z ziołami oraz pokruszonym drobniutko tostem i migdałami. Przypraw solą.
2. Filet pokrój na 4 porcje. Ułóż je w przygotowanej formie. Obłóż masą ziołową oraz kawałeczkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 20 minut. Udekoruj.
Karp w sosie cebulowym
Sposób przygotowania
1. Filety z karpia opłucz, wytrzyj do sucha. Rybę skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i odstaw na ok. 30 minut.
2. W tym czasie cebule obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebule i mieszając, usmaż je na szklisto. Potem dodaj miód. Duś jeszcze 5 minut na małym płomieniu. Cebule wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Przypraw na pikantnie sosem sojowym oraz pieprzem i ostrą papryką. Całość duś ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka. Często mieszaj.
3. Filety z karpia podziel na małe porcje. Lekko oprósz je mąką. Usmaż na rumiano na oleju i włóż do sosu cebulowego. Mocno razem podgrzej.