Lekkie ryby na cztery sposoby
Będą wyjątkowo smaczne!

Dorsz pod ziołową pierzynką
Składniki
- 80 dag filetów z dorsza
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek musztardy miodowej
- 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- 7 łyżek posiekanych ziół (bazylii, koperku, natki pietruszki)
- 4 łyżki drobniutko posiekanych migdałów
- 1 czerstwy tost
- 1/4 kostki masła
- sól, biały pieprz
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Filety, opłucz, wytrzyj do sucha. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą oraz białym pieprzem. Formę posmaruj tłuszczem. Obie musztardy połącz z ziołami oraz pokruszonym drobniutko tostem i migdałami. Przypraw solą. 2. Filet pokrój na 4 porcje. Ułóż je w przygotowanej formie. Obłóż masą ziołową oraz kawałeczkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 20 minut. Udekoruj.

Karp w sosie cebulowym
Składniki
- 1 kg filetów z karpia
- sok z 1/2 cytryny
- 10 średnich cebul
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sos sojowy
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku
- mąka do panierowania
- olej do smażenia ryby
Sposób przygotowania
1. Filety z karpia opłucz, wytrzyj do sucha. Rybę skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i odstaw na ok. 30 minut. 2. W tym czasie cebule obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebule i mieszając, usmaż je na szklisto. Potem dodaj miód. Duś jeszcze 5 minut na małym płomieniu. Cebule wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Przypraw na pikantnie sosem sojowym oraz pieprzem i ostrą papryką. Całość duś ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka. Często mieszaj. 3. Filety z karpia podziel na małe porcje. Lekko oprósz je mąką. Usmaż na rumiano na oleju i włóż do sosu cebulowego. Mocno razem podgrzej.