Lekkie tortille z wędzonym łososiem
Ogórka pokrój na cienkie plasterki, tortille posmaruj pesto, na każdej ułóż liście sałaty.
Składniki dla 4 osób:
- 4 tortille
- 1 ogórek
- kilka liści sałaty
- kilka łodyg szczypiorku
- 2 łyżki zielonego pesto
- 4 plastry wędzonego łososia
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Ogórka pokrój na cienkie plasterki, tortille posmaruj pesto, na każdej ułóż liście sałaty, plaster łososia skropiony sokiem z cytryny, posiekany szczypiorek, plasterki ogórka. Zawiń i przekrój na połówki. Zapakuj w papier śniadaniowy i w drogę! Pesto możesz zrobić sama np. z jarmużu: opłucz liście (ok. dwóch szklanek) i oddziel od twardych łodyżek. Zblenduj z ząbkiem czosnku, 2 łyżkami prażonych płatków migdałów, 10 g wiórków parmezanu, 70 ml oliwy. Dopraw solą morską i pieprzem.
Czas przygotowania: ok. 10 minut