Lekkostrawna, aksamitna zupa z dyni. Smakuje wybornie

InteriaKobieta Redakcja

Zupa krem z dyni rozgrzewa i syci - jest więc idealna na jesienną porę
Zupa krem z dyni rozgrzewa i syci - jest więc idealna na jesienną porę123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego warto jeść dynie?
  2. Kremowa, lekkostrawna zupa z dyni - przepis

Dlaczego warto jeść dynie?

  • witamin - A, C i E
  • minerałów - wapnia, magnezu, selenu, potasu, cynku
  • kwasu foliowego
  • beta karotenu
  • niacyny
  • błonnika
  • białka
Upieczone plastry dyni oraz frytki z batatów ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórka warzyw lekko zarumieniona, całość apetycznie upieczona w jasnym świetle.
Jeśli do zupy dodasz pieczoną dynię, będzie jeszcze smaczniejsza Federica Fortunat123RF/PICSEL

Kremowa, lekkostrawna zupa z dyni - przepis

Składniki

  • 1 średniej wielkości dynia (ok. 1 kg)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • papryka słodka sproszkowana - 1 łyżeczka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • świeża natka pietruszki do dekoracji
"Ewa gotuje": Zupa dyniowa z kurkamiPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?