Leniwe

Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

Można podawać je i na słodko, i na słono
Można podawać je i na słodko, i na słono 123RF/PICSEL

Przygotuj sos. Śliwki rozmroź i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, wlej trochę wody, dodaj miód oraz cynamon. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając 15-20 minut, aż śliwki zmiękną. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.

Twaróg rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj do niego żółtka, przesianą mąkę (1 szklanka), cukier wanilinowy i ubitą pianę z białek, wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Stolnicę lub blat posyp pozostałą mąką. Wyłóż ciasto, uformuj z niego wałeczek, lekko spłaszcz.

Ostrym nożem pokrój na małe, ukośne kawałki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć lekko posól i porcjami wrzucaj kluseczki. Gotuj 2 min od wypłynięcia na wierzch. Na patelni roztop masło, dodaj bułkę tartą, mieszając smaż, aż się zrumieni.

Tak przygotowaną zasmażką polej kluseczki. Podawaj z sosem śliwkowym. 

Przepis na pierogi leniweInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas