Leniwe pierogi z sosem jabłkowym (po 11. miesiącu)

Leniwe pierogi z sosem jabłkowym
Leniwe pierogi z sosem jabłkowym Rodzice w kuchni
  • pół kilo tłustego sera białego
  • 3 jajka
  • dwie szklanki mąki
  • 1 jabłko
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki cukru (lub mniej)
  • odrobina cynamonu
  1. Ser biały zmiel w maszynce. 
  2. Oddziel żółtka od białek i dodaj je ze szklanką mąki do miski z serem, po czym całość wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  4. Do masy dodawaj powoli pianę i ręką wyrabiaj ciasto dodając resztę mąki tak, by ciasto nie było zbyt rzadkie (jeżeli dodasz zbyt dużo mąki leniwe mogą być za twarde).
  5. Na stolnicy posypanej mąką formuj z ciasta wałeczki, a następnie lekko je spłaszczaj i krój po skosie by nadać pierogom kształt rombów.
  6. Wrzucaj po 3-4 garstki do wrzącej wody, a kiedy wypłyną gotuj je 2-3 minuty.
  1. Jabłko obierz, usuń pestki i pokrój w drobną kosteczkę. 
  2. Przełóż je do rondelka, dodaj odrobinę wody, łyżeczkę masła, odrobinę cynamonu i pół (lub mniej) łyżeczki cukru.
  3. Całość gotuj parę minut, aż jabłko zmięknie.
  4. Tak przygotowanym sosem polewaj kluseczki.