Leśny mech z migdałami
Kremowa masa o smaku cytryny oraz zielone blaty do złudzenia przypominające mech - to ciasto zawsze robi wrażenie.
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmroź, zmiksuj na gładką pastę, połącz z melisą. Jajka ubij z syropem na puszystą masę. Miksując, wlej cienkim strumieniem olej. Mąkę przesiej przez sitko z proszkiem. Dosypuj po jednej łyżce do masy jajecznej, energicznie mieszając. Dodaj szpinak z melisą, zmiksuj.
2. Tortownicę o śr. 30 cm wyłóż pergaminem, wlej ciasto. Piecz ok. 50 minut w 180 st. Gdy ostygnie, zetnij wyrośnięty wierzch i pokrusz go drobniutko. Ciasto przekrój na dwa blaty.
3. Masa: galaretkę cytrynową rozpuść w 200 ml wrzątku. Ostudź i wstaw do lodówki, by zaczęła tężeć. Serek homogenizowany ubij z miodem. Zmiksuj z tężejącą galaretką. Domieszaj migdały. 2/3 masy przełóż blaty, na wierzchu rozsmaruj resztę masy. Posyp pokruszonym ciastem.
4. Torcik schłodź. Pokrój na trójkątne porcje lub wytnij wysoką metalową foremką (tzw. ringiem) okrągłe ciastka. Każde udekoruj, np. czekoladową pralinką oraz bezikami.