Składniki: - 1 kg leszcza, - 1 por, - 1 cebula, - 1 czerwona papryka, - 1 zielona papryka, - sól, pieprz, - sok z cytryny, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżki masła, - 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Rybę sprawić, umyć, odciąć głowę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Pory umyć, pokroić w talarki, cebulę w piórka, papryki pokroić w paski. Wszystkie warzywa wymieszać, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Rybę umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i obłożyć warzywami (część z nich włożyć do środka ryby). Całość obłożyć wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C ) na 40 minut. Podawać z młodymi ziemniakami. Czas przygotowania: 2 godziny Przepis na 4 porcje