Letni serniczek na zimno
Doskonały deser na upalne, letnie dni. Serniczek na zimno z dodatkiem bananów i malin, nie tylko osłodzi, ale i ochłodzi podniebienie każdego łasucha.
Składniki
- 15 dag herbatników maślanych
- 3 dag masła
- 3 łyżeczki żelatyny, pół cytryny
- 3-4 banany
- 30 dag naturalnego serka homogenizowanego
- 10 dag cukru
- 35 dag kremówki 36 proc.
- maliny
30 min
10 porcji
Sposób przygotowania:
1. Pokruszone herbatniki zagnieć z masłem. Wylep dno tortownicy. Odstaw do stężenia. Żelatynę rozpuść w odrobinie ciepłej wody. Banany obierz, pokrój, skrop sokiem z cytryny, rozmiksuj. Serek połącz z rozpuszczoną żelatyną. Miksując, dodawaj rozdrobnioną masę bananową oraz cukier.
2. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz z masą serową. Dodaj garść opłukanych malin, wymieszaj delikatnie. Wyłóż masę na spód z ciasteczek. Odstaw na kilka godzin do stężenia. Udekoruj owocami.