Letnia pokusa

Semifredo
Semifredo123RF/PICSEL

Semifredo z bitą śmietaną

Składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 18 podłużnych biszkoptów
  • 100 ml likieru lub soku pomarańczowego
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 25 g białej czekolady

Sposób przygotowania

Bezy z malinami
Bezy z malinami123RF/PICSEL

Kawowe beziki z kremem

Składniki

  • 5 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • sól

- dodatkowo

  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • 100 ml gęstego ajerkoniaku
  • 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • maliny

Sposób przygotowania

Ptysie z kremem
Ptysie z kremem123RF/PICSEL

Miniptysie z kremem i lodami

Składniki

- na ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 65 g masła

- na krem

  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • sok z cytryny

- ponadto

  • po 50 g czekolady gorzkiej i mlecznej
  • 100 g śmietanki kremówki
  • ewentualnie lody waniliowe

Sposób przygotowania

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa123RF/PICSEL

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki

- na ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko

- na krem

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 125 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 pomarańcza
  • 85 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

- na bezę

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?