Reklama

Reklama

Letnia pokusa

Delikatne jak puch, ze świeżymi owocami – te desery są wprost wymarzone na letnie popołudnie. Można je schłodzić lub podawać z lodami.

Semifredo z bitą śmietaną

Składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 18 podłużnych biszkoptów
  • 100 ml likieru lub soku pomarańczowego
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • 25 g białej czekolady

Sposób przygotowania

1. Do miski wlej białka. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, na garnku ustaw miskę z białkami i ubij je mikserem na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypuj cukier - powinna powstać lśniąca piana, a cukier całkowicie się rozpuścić. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier wanilinowy. Delikatnie połącz ją z ubitą pianą z białek. 

2. Podłużne naczynie wyłóż folią spożywczą. Na dno wyłóż 3-4 łyżki masy. Ułóż na niej 6 biszkoptów (nasączonych likierem lub sokiem), a na nich 1/3 wszystkich owoców. W ten sam sposób przygotuj dwie pozostałe warstwy. Przykryj folią. Włóż do zamrażarki na całą noc. Deser wyjmij z zamrażarki 10 min przed podaniem. Wierzch udekoruj startą białą czekoladą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje