Letnia pokusa

Delikatne jak puch, ze świeżymi owocami – te desery są wprost wymarzone na letnie popołudnie. Można je schłodzić lub podawać z lodami.

Semifredo
Semifredo123RF/PICSEL

Semifredo z bitą śmietaną

Sposób przygotowania

1. Do miski wlej białka. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, na garnku ustaw miskę z białkami i ubij je mikserem na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypuj cukier - powinna powstać lśniąca piana, a cukier całkowicie się rozpuścić. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier wanilinowy. Delikatnie połącz ją z ubitą pianą z białek. 

2. Podłużne naczynie wyłóż folią spożywczą. Na dno wyłóż 3-4 łyżki masy. Ułóż na niej 6 biszkoptów (nasączonych likierem lub sokiem), a na nich 1/3 wszystkich owoców. W ten sam sposób przygotuj dwie pozostałe warstwy. Przykryj folią. Włóż do zamrażarki na całą noc. Deser wyjmij z zamrażarki 10 min przed podaniem. Wierzch udekoruj startą białą czekoladą.

Bezy z malinami
Bezy z malinami123RF/PICSEL

Kawowe beziki z kremem

Sposób przygotowania

1. Kawę rozpuść w 1-2 łyżkach gorącej wody. Białka z solą ubij mikserem na najniższych obrotach na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo, łyżka po łyżce, dosypuj cukier. Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana, dodaj ocet winny (lub sok z cytryny) oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Na koniec wlej przestudzoną kawę i wymieszaj. 

2. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj kółeczka (zachowaj między nimi niewielkie odstępy). Piecz w uchylonym piekarniku 70-90 min w temp. 120°C. 

3. Do rondelka wlej 50 g śmietanki, podgrzej ją. Wrzuć posiekaną czekoladę, wymieszaj. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do mascarpone dodaj ubitą śmietankę oraz ajerkoniak, delikatnie zmiksuj. Na połowę bezików wyłóż krem, przykryj pozostałymi. Udekoruj polewą czekoladową i malinami.

Ptysie z kremem
Ptysie z kremem123RF/PICSEL

Miniptysie z kremem i lodami

Sposób przygotowania

1. Zagotuj wodę z masłem. Gdy zacznie wrzeć, wsyp mąkę i podgrzewaj, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy stanie się szkliste i odchodzi od ścianek garnka. Gdy wystygnie, dodaj jajka i zmiksuj. Ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20-25 min w temp. 200°C. 

2. Do 3/4 szklanki mleka dodaj oba rodzaje mąki, wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej mleko z mąką. Mieszając gotuj do zgęstnienia masy. Masło utrzyj na puszystą masę i stopniowo dodawaj do niego wystudzony budyń. Na końcu wlej sok z cytryny. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. 3. Śmietankę podgrzej z posiekanymi czekoladami. Ptysie delikatnie przetnij i wypełnij kremem, polej polewą czekoladową. Podawaj z lodami.

Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa123RF/PICSEL

Tarta cytrynowa z bezą

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników szybko zagnieć jednolite ciasto. Włóż do lodówki na ok. 60 min. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki formy do tarty. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp 2-3 garście fasoli. Piecz 15 min w temp. 180°C. Usuń papier i piecz jeszcze 20 minut, odstaw. 

2. Z pomarańczy wyciśnij sok, dolej do niego wodę, by otrzymać 200 ml płynu. Do rondelka wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj cukier, skórkę i sok cytryny oraz z pomarańczy. Gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj żółtka oraz jajko, zmiksuj. Podgrzewaj i mieszaj, aż powstanie gęsty krem. Jeszcze ciepły wylej na spód tarty. 3. Białka ubij na sztywno, pod koniec powoli dosypuj cukier. Następnie dodaj mąkę, zmiksuj. Bezę wyłóż na ciasto. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.



Relaks
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas