Letnia sałatka z grillowanymi warzywami i krewetkami
Idealna na majówkę.
Składniki:
- 1 cukinia
- Po jednej żółtej i czerwonej papryce
- 2 ząbki czosnku
- Główka salaty
- 16 krewetek
- 3 gałązki tymianku
- 4 łyżki oleju
- Sól
- 5 łyżek octu balsamicznego
- Pół łyżeczki średnio ostrej musztardy
- Pieprz, cukier
- Dojrzałe awokado
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w długie paski. Paprykę pokroić na kawałki, ząbki czosnku poprzekrawać na pół. Sałatę potargać na kawałki. Krewtki obrać.
Patelnię grillową posmarować olejem. Najpierw usmażyć warzywa (1-3 minuty z obu stron), a następnie krewetki (5-7 minut). Pod koniec dodać czosnek i tymianek. Doprawić solą.
Ocet zmieszać z musztardą i 3 łyżkami oleju. Doprawić solą pieprzem i cukrem. Warzywa wymieszać z krewetkami, dodać pokrojony miąższ z awokado, polać sosem.