Letnia zupa jarzynowa z ryżem

Bukiet z jarzyn na upalne dni.

Zupa jarzynowa doskonale smakuje latem
Zupa jarzynowa doskonale smakuje latem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 szkl. ryżu
  • 1 pęczek marchewki
  • 1 kalarepa
  • 1 szkl. zielonego groszku
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 2 kostki bulionowe
  • sól, pieprz, cukier, przyprawa do zup w płynie
  • 3 gałązki natki

Przygotowanie:

1. Ryż zalej 3 szklankami wody. Ugotuj z dodatkiem soli na miękko (15-18 minut), osącz. Marchewki oczyść starannie, umyj, a następnie pokrój w plasterki. Kalarepkę obierz ze skórki, opłucz i pokrój w nieco grubsze plasterki. Każdy plasterek przekrój następnie na pół.

2. Do garnka włóż pokrojone marchewki oraz kalarepkę. Dodaj przepłukany na sicie groszek (lub groszek z puszki odlany z zalewy). Warzywa zalej 8 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia.

3. Oczyść dymki. Białe części poszatkuj, dodaj do gotujących się jarzyn. Szczypiorek odłóż. Do wywaru wkrusz kostki bulionowe. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Gotową zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i przyprawą w płynie. Posyp siekaną natką i odłożonym szczypiorem. Podawaj z ugotowanym ryż.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas