Letnie, kulinarne inspiracje
Lato to wyjątkowa pora roku, która obfituje w świeże i lokalne produkty, co sprzyja eksperymentowaniu w kuchni – zupa z rzodkiewek z jęczmienną, cukiniowe placki z kaszą owianą i wędzonym pstrągiem, pęczak ze szparagami oraz botwiną, czy deserowe jaglane babeczki z truskawkami.
Trzy ambasadorki 5. edycji kampanii "Lubię kaszę" zachęcają do udania się w kulinarną podróż po nowych smakach i niebanalnych połączeniach sezonowych warzyw i owoców z polską kaszą.
Kasza dobrze smakuje przez cały rok, jednak w sezonie letnim zasługuje na szczególne uznanie. Zawdzięczamy to obecności świeżych, rodzimych warzyw i owoców, które w połączeniu z tym produktem zbożowym tworzą niebanalne zestawy kolorów, smaków i aromatów.
Tajniki gotowania z wykorzystaniem lokalnych i sezonowych produktów doskonale znają trzy ambasadorki 5. edycji kampanii "Lubię kaszę" - Anna Kowalczyk, autorka bloga "Nasza kasza", Justyna Ratajczak, prowadząca bloga "Tysia gotuje", a także Anna Kosterna-Kaczmarek, która dzieli się swoimi pomysłami na blogu "Czosnek w pomidorach". W ramach podjętych działań blogerki dostarczają inspiracji w postaci przepisów na proste i smaczne dania dla dzieci oraz kobiet w ciąży.
Zdrowo i kolorowo
Kasza jęczmienna wpływa m.in. na zwiększenie odporności, dzięki dużej ilości cynku i β-glukanów, które wraz z arabinoksylanami, również obecnymi w kaszy jęczmiennej, korzystnie działają na metabolizm glukozy, zabezpieczając przed drastycznym wzrostem stężenia cukru we krwi.
- Nie wiecie jak zachęcić dzieci do jedzenia kaszy? Gotujcie z nimi, "kolorujcie" potrawy i od najmłodszych lat umożliwiajcie pociechom próbowanie wszystkiego, co przygotujecie. Na początek zachęcam was do wypróbowania mojego przepisu na pysznie różową zupę rzodkiewkową ozdobioną zielonym pesto z liści rzodkiewek z solidną porcją kaszy jęczmiennej. Takie połączenie przypadnie do gustu zarówno najmłodszym, jak i tym trochę starszym - mówi Anna Kosterna-Kaczmarek, blog "Czosnek w Pomidorach", ambasadorka kampanii "Lubię kaszę".
Kasza w wersji wytrawnej
Owsiana to drobna kasza, która stanowi źródło białka, a także błonnika pokarmowego. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E), a także cynk, miedź i selen. Z kolei pęczak (odmiana kaszy jęczmiennej) zawiera węglowodany złożone, które wolno, lecz systematycznie uwalniane są do krwioobiegu, zapewniając tym samym odpowiednią dawkę energii na cały dzień.
- Placuszki owsiane z wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem to idealny pomysł na drugie śniadanie dla naszych maluchów. Są one nie tylko idealnym źródłem energii, ale również dostarczą im niezbędnych kwasów tłuszczowych, jodu i selenu, które wspierają układ nerwowy wspomagając procesy myślowe - zachęca Anna Kowalczyk, blog "Nasza Kasza", ambasadorka kampanii "Lubię kaszę".
- Moje kulinarne inspiracje to prawdziwe ukoronowanie sezonowości! Pęczak ze szparagami i botwinką jest doskonałym źródłem witamin, głównie z grupy B, a także żelaza, cynku i potasu. To danie obiadowe szczególnie polecam kobietom w ciąży, a także w okresie laktacji, gdyż jest łatwostrawne, pełnowartościowe i niesamowicie pyszne - przekonuje.
Na deser - jaglana!
Kasza jaglana bogata jest w białko, a także minerały (żelazo, cynk, czy kwas foliowy), dzięki czemu będzie zapobiegać występowaniu anemii u naszych pociech. Jaglana to doskonałe źródło krzemu, który odpowiedzialny jest za prawidłowy wzrost młodych kości.
- Babeczki jaglane mojego autorstwa, w towarzystwie dojrzewających w słońcu polskich truskawek, posypane płatkami migdałowymi są łatwe do przygotowania, zdrowe, miękkie i wilgotne. Idealnie sprawdzą się jako deser, dodatek do popołudniowej herbaty albo w ramach drugiego śniadania - w pracy lub w szkole - mówi Justyna Ratajczak, blog "Tysia gotuje", ambasadorka kampanii "Lubię kaszę".
***
Organizatorem kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Więcej informacji na stronie internetowej kampanii oraz na profilu na Facebooku, na których można poznać rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą: www.lubiekasze.pl; www.facebook.com/lubiekasz.