Letnie orzeźwienie prosto z ogrodu. Aromatyczna lemoniada różana na leniwe popołudnia

Smak i zapach, w którym można się zatracić, a to wszystko ukryte w lemoniadzie różanej. Część smakoszy uznaje ją za jeden z najlepszych letnich napojów. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, a efekt potrafi zaskoczyć nawet największego sceptyka. Doradzamy, by od razu przygotować większą porcję – i tak ekspresowo zniknie z dzbanka.

Lemoniada z płatków róży doskonale gasi pragnienie w upalne dni
Lemoniada z płatków róży doskonale gasi pragnienie w upalne dni123RF/PICSEL

Właściwości lemoniady różanej

Delikatnie różowy kolor, charakterystyczny smak i aromat dojrzałych płatków to zalety domowej lemoniady różanej. W przepisie doskonale sprawdzi się róża pomarszczona, która wykazuje podobne właściwości do dzikiej róży. Potrzebny składnik możemy zebrać we własnym ogrodzie, wybrać się na łowy do babci lub kupić w sprawdzonym źródle. Róża pomarszczona to bogate źródło licznych witamin i minerałów. W jej składzie najdziemy m.in.:

  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminę K,
  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • niacynę,
  • żelazo,
  • magnez,
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor.

Lemoniada różana - letnie orzeźwienie

Amerykańskie filmy i seriale przyzwyczaiły nas do tego, że latem prym wśród napojów chłodzących wiedzie słodko-kwaśna lemoniada cytrynowa. Z czasem repertuar orzeźwiających propozycji zaczął się powiększać, a do listy doszły inne smaki. Ciekawą alternatywą dla lemoniady z cytrusów jest orzeźwiająca i subtelna w smaku lemoniada różana. Delikatny aromat świeżych lub suszonych płatków doskonale komponuje się z kwaskowatym posmakiem cytryn i świeżością mięty.

Jakie składniki są niezbędne, by przygotować lemoniadę różaną?
Jakie składniki są niezbędne, by przygotować lemoniadę różaną?123RF/PICSEL

Składniki na lemoniadę różaną

  • 1 litr wody mineralnej
  • ½ szklanki świeżych płatków róży pomarszczonej lub 4 łyżeczki suszonych
  • 3 duże cytryny
  • 2-3 łyżki miodu
  • kilka listków świeżej mięty

Jak zrobić lemoniadę z płatków róży?

  1. Do dużego szklanego dzbanka wsypujemy płatki róży oraz delikatnie zgniecione listki mięty. Składniki zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na bok do zaparzenia.
  2. Do czystego naczynia wyciskamy sok z dwóch cytryn, upewniając się, że wyciągnęliśmy z niego wszystkie pestki. Ostatnią cytrynę kroimy w plasterki.
  3. W kolejnym kroku do soku z cytryny dolewamy porcję wody mineralnej, dodajemy 2-3 łyżki miodu, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  4. Gdy zawartość dzbanka z miętą i płatkami róży wystygnie, dolewamy do niej  sok z cytryny, rozmieszany z wodą i miodem.
  5. Całość delikatnie mieszamy, by oba płyny się połączyły, a następnie dorzucamy plasterki cytryny. Gotowy napój możemy ponownie schłodzić w lodówce.
  6. Lemoniadę różaną najlepiej podawać w wysokich szklankach, które wcześniej napełnimy kostkami lodu. Wierzch możemy udekorować kilkoma płatkami róż i świeżą miętą. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Lemoniada imbirowaPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas