Pietruszkowe orzeźwienie. Intensywnie zielona i smakowita lemoniada
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Najmłodsi domownicy unikają jej jak ognia, a starsi próbują przemycić w posiłkach. Świeża natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa. W połączeniu z wodą i kilkoma składnikami doskonale ugasi pragnienie, a przy okazji zadba o naturalną odporność i prawidłową pracę organizmu. Jak szybko przygotować ją w domu? Podpowiadamy.
Lemoniada pietruszkowa
Pietruszka to jeden z popularniejszych dodatków do wielu potraw. Choć dzieci niekoniecznie za nią przepadają, dorośli chętnie posypują nią kanapki, ugotowane ziemniaki oraz sałatki pełne warzyw. Ziele ma nam całkiem sporo do zaoferowania. W składzie pietruszki znajdziemy przede wszystkim:
- witaminę A,
- witaminę C,
- witaminę K,
- magnez,
- potas,
- żelazo,
- chlorofil.
Ciekawym patentem na wykorzystanie świeżej natki pietruszki będzie przygotowanie z niej lemoniady.
Składniki na lemoniadę z pietruszki
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 cytryny
- 3-4 łyżki miodu
- 1 litr zimnej wody
- kilka kostek lody
Jak zrobić napój z pietruszki?
- Zaczynamy od dokładnego umycia oraz osuszenia pietruszki. Kilka gałązek możemy odłożyć na później, przydadzą się do ozdoby.
- Resztę natki dokładnie siekamy i przekładamy do czystego dzbanka. Dwie cytryny sparzamy we wrzątku i obieramy je ze skórki.
- Z tak przygotowanych owoców wyciskamy sok, a ich pozostałości wrzucamy do pietruszki. Dodajemy 3-4 łyżki miodu do dzbanka i wlewamy trochę wody.
- W kolejnym kroku całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Jeśli chcemy uzyskać klarowny napój, możemy przecedzić go przez sito.
- Do dzbanka dolewamy resztę wody, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Zielona lemoniada pietruszkowa najlepiej smakuje porządnie schłodzona i podana z plasterkiem cytryny. Smacznego!
Sprawdź również: