Pietruszkowe orzeźwienie. Intensywnie zielona i smakowita lemoniada

Lemoniada pietruszkowa przyniesie ulgę nawet w największe upały
Lemoniada pietruszkowa przyniesie ulgę nawet w największe upały123RF/PICSEL

Lemoniada pietruszkowa

Zobacz również:

    • witaminę A,
    • witaminę C,
    • witaminę K,
    • magnez,
    • potas,
    • żelazo,
    • chlorofil.

    Składniki na lemoniadę z pietruszki

    Do lemoniady pietruszkowej warto dodać również cytrynę
    Do lemoniady pietruszkowej warto dodać również cytrynę 123RF/PICSEL
    • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
    • 2 cytryny
    • 3-4 łyżki miodu
    • 1 litr zimnej wody
    • kilka kostek lody

    Jak zrobić napój z pietruszki?

    1. Zaczynamy od dokładnego umycia oraz osuszenia pietruszki. Kilka gałązek możemy odłożyć na później, przydadzą się do ozdoby.
    2. Resztę natki dokładnie siekamy i przekładamy do czystego dzbanka. Dwie cytryny sparzamy we wrzątku i obieramy je ze skórki.
    3. Z tak przygotowanych owoców wyciskamy sok, a ich pozostałości wrzucamy do pietruszki. Dodajemy 3-4 łyżki miodu do dzbanka i wlewamy trochę wody.
    4. W kolejnym kroku całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Jeśli chcemy uzyskać klarowny napój, możemy przecedzić go przez sito.
    5. Do dzbanka dolewamy resztę wody, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    6. Zielona lemoniada pietruszkowa najlepiej smakuje porządnie schłodzona i podana z plasterkiem cytryny. Smacznego!
    Purée z pietruszki - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria