Liczi: Właściwości i zastosowania

Liczi to jeden z najzdrowszych owoców świata. Znajdujące się w nim substancje zmniejszają ryzyko miażdżycy, regulują ciśnienie tętnicze krwi i wzmacniają odporność. Naukowcy twierdzą też, że chronią przed nowotworami, a nawet zwalczają komórki nowotworowe, kiedy dojdzie już do rozwoju choroby. Poza tym liczi świetnie smakuje i zjawiskowo wygląda – stanowi efektowną ozdobę deserów, a nawet dań mięsnych i rybnych. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ten egzotyczny owoc do swojej diety.

Czym jest liczi i dlaczego warto je jeść?
Czym jest liczi i dlaczego warto je jeść? ©123RF/PICSEL
Sałatka z ananasemInteria Kulinaria

Czym jest liczi i co zawiera?

Co zawiera liczi?
©123RF/PICSEL

Liczi to roślina pochodząca z Chin. Sadzono ją w ogrodach pałaców cesarzy, ponieważ słynie z pięknych kielichów kwiatowych, które z czasem przeistaczają się w owoce. Liczi, nazywane też chińską śliwką, od wieków wykorzystywane było w medycynie naturalnej. Obecnie zyskuje coraz większą popularność na całym świecie – roślina uprawiana jest w południowo-wschodniej Azji, a także w Stanach Zjednoczonych i w Australii. Owoce liczi są niewielkie, okrągłe i różowo-brunatne. Ich cechą charakterystyczną jest skorupka pokryta wypustkami. W środku znajduje się jasny miąższ o kremowej konsystencji oraz brązowa pestka. Chińskie śliwki są bardzo smaczne i orzeźwiające, a do tego zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia substancji: antyoksydanty, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K, a także nienasycone kwasy tłuszczowe i wiele minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód.

Właściwości liczi

Właściwości liczi
©123RF/PICSEL

Owoce liczi słyną ze swoich właściwości antymiażdżycowych – obniżają poziom złego cholesterolu i chronią przed odkładaniem się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Regulują też ciśnienie tętnicze krwi i zwalczają stany zapalne w organizmie. Poprawiają ogólne parametry krwi i chronią przed anemią. Spożywając liczi, wzmacniamy również odporność. Ten niepozorny owoc zawiera więcej witaminy C niż popularne cytrusy, dzięki czemu stymuluje układ immunologiczny i pomaga zwalczyć infekcje górnych dróg oddechowych. Znajdujące się w nim związki fenolowe korzystnie wpływają też na pracę wątroby i chronią ją przed niektórymi chorobami. Regularne spożywanie liczi poprawia także funkcjonowanie układu nerwowego – usprawnia pamięć i koncentrację, ułatwia walkę ze stresem i bezsennością.

Jednym z największych zalet liczi jest jednak jego działanie antynowotworowe. Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z chińskiej śliwki może zwalczać komórki nowotworowe – w szczególności raka piersi i wątroby. Spożywanie liczi spowalnia też procesy starzenia się organizmu, chroni przed zmarszczkami i na dłużej pozwala cieszyć się jędrną skórą.

Zastosowania liczi

Zastosowanie liczi
©123RF/PICSEL

Liczi można kupić w dużych sieciach spożywczych oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Obieranie dojrzałych owoców jest bardzo proste – skorupka powinna łatwo zejść pod wpływem lekkiego nacisku przy ogonku. Liczi najlepiej jeść na surowo, trzeba tylko uważać na pestkę (łatwo obkroić ją nożem). Miąższ jest śliski, słodki i soczysty.

Liczi świetnie komponuje się w sałatkach owocowych i warzywnych, koktajlach, a także deserach i potrawach z mięsem, rybami i owocami morza. Nadaje się też do przygotowywania kompotów i soków.