Limonkowe kokosanki
Składniki na 10 porcji:
- 1 kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 2 kubeczki (ok. 15 dag) cukru pudru
- 1 kubeczek (ok. 8 dag) mąki ziemniaczanej
- 1 kubeczek (ok. 9 dag) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubeczek (ok. 6 dag) wiórków kokosowych
- 1 kubeczek (ok. 150 ml) oleju słonecznikowego
- 3 limonki
- 2 łyżki cukru
- tłuszcz i mąka do foremki
Czas przygotowania: około 75 minut
1. Jogurt przelać do miseczki, wymieszać z olejem. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia oraz kokosowymi wiórkami. Do masy jajecznej wlać jogurt z olejem. Porcjami wsypywać sypkie składniki.
2. Foremkę o długości 25 cm i pojemności 1 litra posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut.
3. Limonki polać wrzącą wodą, wytrzeć do sucha. Z dwóch limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Trzeciej limonki nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Cukier stopić na patelni na jasny karmel. Dolać do niego sok wyciśnięty z limonek i 2 łyżki wody. Włożyć do syropu plasterki limonki oraz startą skórkę limonkową. Całość zagotować, odstawić.
4. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z foremki. Ponakłuwać wykałaczką. Skropić przygotowanym syropem i obłożyć plasterkami limonki. Odstawić do wystudzenia.