Reklama

Reklama

Limonkowe kokosanki

Składniki na 10 porcji:


  • 1 kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 kubeczki (ok. 15 dag) cukru pudru
  • 1 kubeczek (ok. 8 dag) mąki ziemniaczanej
  • 1 kubeczek (ok. 9 dag) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubeczek (ok. 6 dag) wiórków kokosowych
  • 1 kubeczek (ok. 150 ml) oleju słonecznikowego
  • 3 limonki
  • 2 łyżki cukru
  • tłuszcz i mąka do foremki

Reklama


Czas przygotowania: około 75 minut

1. Jogurt przelać do miseczki, wymieszać z olejem. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia oraz kokosowymi wiórkami. Do masy jajecznej wlać jogurt z olejem. Porcjami wsypywać sypkie składniki.

2. Foremkę o długości 25 cm i pojemności 1 litra posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut.

3. Limonki polać wrzącą wodą, wytrzeć do sucha. Z dwóch limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Trzeciej limonki nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Cukier stopić na patelni na jasny karmel. Dolać do niego sok wyciśnięty z limonek i 2 łyżki wody. Włożyć do syropu plasterki limonki oraz startą skórkę limonkową. Całość zagotować, odstawić.

4. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z foremki. Ponakłuwać wykałaczką. Skropić przygotowanym syropem i obłożyć plasterkami limonki. Odstawić do wystudzenia.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje