Limonkowy kuskus
Sprawdzi się idealnie w czasie upalnych dni. Orzeźwia i syci!

Składniki
- 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 szkl. kuksusu (lub kaszy jaglanej)
- 1 długi ogórek
- 1 limonka
- 1/2 cukinii
- 1 nieduża żółta papryka
- 10 małych pomidorków
- 1 i 1/2 szkl. + 3 łyżki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarenkach
- po 1 łyżce posiekanej natki, bazylii i kolendry
- sos sojowy
- imbir (2 cm)
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj i osusz. Włóż do 1 i 1/2 szkl. wrzącego bulionu, gotuj 15-20 minut. W tym czasie kuskus wymieszaj ze sporą szczyptą soli, zalej wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu) Odstaw, by napęczniał. 2. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz, z 1/2 wyciśnij sok, resztę potnij w półplasterki. Warzywa umyj, osusz. Ogórek pokrój w plasterki, cukinię - w słupki, paprykę - w kostkę, pomidorki na cząstki. 3. Ugotowane mięso wyjmij, pokrój na małe kawałki. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką lub zetrzyj na drobne wiórki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. 3 łyżki bulionu wymieszaj z miodem, czosnkiem, imbirem, utłuczonym pieprzem, ziołami, 1/2 soku z limonki i odrobiną sosu sojowego. Na kuskusie ułóż kurczaka, rozdrobnione warzywa, kawałki limonki. Skrop przygotowanym sosem.