Limonkowy kuskus
Sprawdzi się idealnie w czasie upalnych dni. Orzeźwia i syci!
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj i osusz. Włóż do 1 i 1/2 szkl. wrzącego bulionu, gotuj 15-20 minut. W tym czasie kuskus wymieszaj ze sporą szczyptą soli, zalej wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu) Odstaw, by napęczniał.
2. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz, z 1/2 wyciśnij sok, resztę potnij w półplasterki. Warzywa umyj, osusz. Ogórek pokrój w plasterki, cukinię - w słupki, paprykę - w kostkę, pomidorki na cząstki.
3. Ugotowane mięso wyjmij, pokrój na małe kawałki. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką lub zetrzyj na drobne wiórki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. 3 łyżki bulionu wymieszaj z miodem, czosnkiem, imbirem, utłuczonym pieprzem, ziołami, 1/2 soku z limonki i odrobiną sosu sojowego. Na kuskusie ułóż kurczaka, rozdrobnione warzywa, kawałki limonki. Skrop przygotowanym sosem.