Reklama

Reklama

Limonkowy kuskus

Sprawdzi się idealnie w czasie upalnych dni. Orzeźwia i syci!

Składniki dla: 7-8 porcji

Składniki

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 szkl. kuksusu (lub kaszy jaglanej)
  • 1 długi ogórek
  • 1 limonka
  • 1/2 cukinii
  • 1 nieduża żółta papryka
  • 10 małych pomidorków
  • 1 i 1/2 szkl. + 3 łyżki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarenkach
  • po 1 łyżce posiekanej natki, bazylii i kolendry
  • sos sojowy
  • imbir (2 cm)

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i osusz. Włóż do 1 i 1/2 szkl. wrzącego bulionu, gotuj 15-20 minut. W tym czasie kuskus wymieszaj ze sporą szczyptą soli, zalej wrzątkiem (wg przepisu na opakowaniu) Odstaw, by napęczniał. 

2. Limonkę sparz wrzątkiem, osusz, z 1/2 wyciśnij sok, resztę potnij w półplasterki. Warzywa umyj, osusz. Ogórek pokrój w plasterki, cukinię - w słupki, paprykę - w kostkę, pomidorki na cząstki. 

3. Ugotowane mięso wyjmij, pokrój na małe kawałki. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką lub zetrzyj na drobne wiórki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. 3 łyżki bulionu wymieszaj z miodem, czosnkiem, imbirem, utłuczonym pieprzem, ziołami, 1/2 soku z limonki i odrobiną sosu sojowego. Na kuskusie ułóż kurczaka, rozdrobnione warzywa, kawałki limonki. Skrop przygotowanym sosem.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje