Litewski chłodnik na botwince

Podawaj z jajkiem na twardo.

Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Botwinkę z buraczkami opłucz i posiekaj. Bulion zagotuj, włóż do niego botwinkę. Posól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj na małym płomieniu ok. 15 minut. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru. Wlej do garnka z botwinką. Dodaj sok z cytryny. Wystudź i wstaw do lodówki na godzinę. 

2. Rzodkiewki oczyść, umyj, ogórek obierz. Warzywa posiekaj. Wrzuć do zupy. Wymieszaj ją z jogurtem i mlekiem. Ponownie wstaw do lodówki na godzinę. Rozlej do miseczek. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik ogórkowy - idealny na latoInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas