Litewski chłodnik na botwince
Podawaj z jajkiem na twardo.

Składniki
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szkl. śmietany 12-proc.
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szkl. zsiadłego mleka
- 3 szkl. gęstego jogurtu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 ogórek sałatkowy
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- sól
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Botwinkę z buraczkami opłucz i posiekaj. Bulion zagotuj, włóż do niego botwinkę. Posól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj na małym płomieniu ok. 15 minut. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru. Wlej do garnka z botwinką. Dodaj sok z cytryny. Wystudź i wstaw do lodówki na godzinę. 2. Rzodkiewki oczyść, umyj, ogórek obierz. Warzywa posiekaj. Wrzuć do zupy. Wymieszaj ją z jogurtem i mlekiem. Ponownie wstaw do lodówki na godzinę. Rozlej do miseczek. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.