Litewski chłodnik na botwince

Podawaj z jajkiem na twardo.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szkl. śmietany 12-proc.
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szkl. zsiadłego mleka
  • 3 szkl. gęstego jogurtu
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól

Sposób przygotowania

1. Botwinkę z buraczkami opłucz i posiekaj. Bulion zagotuj, włóż do niego botwinkę. Posól do smaku. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj na małym płomieniu ok. 15 minut. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru. Wlej do garnka z botwinką. Dodaj sok z cytryny. Wystudź i wstaw do lodówki na godzinę. 

2. Rzodkiewki oczyść, umyj, ogórek obierz. Warzywa posiekaj. Wrzuć do zupy. Wymieszaj ją z jogurtem i mlekiem. Ponownie wstaw do lodówki na godzinę. Rozlej do miseczek. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje