Łódeczki z kurkami
Żółte cukinie opłucz, odetnij końce.
Składniki na 4 porcje:
- po 2 żółte i zielone cukinie (po ok. 30 dag),
- 3 pomidory,
- 2 małe cebule,
- 20 dag kurek,
- 20 dag żółtego sera,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki oliwy,
- suszony tymianek,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Żółte cukinie opłucz, odetnij końce. Pomidory umyj, oczyść z pestek. Cebule obierz. Warzywa pokrój w kosteczkę. Kurki oczyść, szybko opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na połówki. Żółty ser grubo zetrzyj. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim kurki. Pod koniec posyp je solą i tymiankiem. Zdejmij. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dołóż żółte cukinie i smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia. Warzywa wymieszaj z kurkami, kosteczkami pomidorów oraz żółtym serem.
2. Przygotowany farsz przypraw solą oraz pieprzem. Zielone cukinie umyj, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż środki z pestkami. Gotuj je 3-4 minuty w lekko posolonej wodzie. Potem wyjmij, osusz i napełnij farszem. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 200 st.