Reklama

Reklama

Lodowe ciasteczka

Czas: ok. 70 minut; porcja – 160 kcal.

Składniki

  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 25 dag mąki
  • 10 dag mielonych migdałów
  • olejek migdałowy
  • 2 opakowania lukru
  • kolorowe barwniki
  • polewa
  • posypka
  • pisaki lukrowe

1. Masło pokrój. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, przesianą mąkę oraz zmielone migdały. Wlej kilka kropli olejku migdałowego.

Reklama

2. Przygotowane składniki posiekaj, a potem szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm.

3. Foremkami w kształcie lodowych pucharków wykrywaj duże ciastka. Możesz także przygotować szablon i wycinać ciastka nożem. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze. Piecz ok. 15 min w 180 st. Wyjmij, ostudź.

4. Lukier i polewę przygotuj wg przepisu. Większość lukru utrzyj z kolorowymi barwnikami. Oblewaj ciasteczka lukrem, ozdabiaj polewą, pisakami lukrowymi oraz cukrowymi posypkami.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje