Lodowe ciasteczka
Czas: ok. 70 minut; porcja – 160 kcal.

Składniki
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 25 dag mąki
- 10 dag mielonych migdałów
- olejek migdałowy
- 2 opakowania lukru
- kolorowe barwniki
- polewa
- posypka
- pisaki lukrowe
1. Masło pokrój. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, przesianą mąkę oraz zmielone migdały. Wlej kilka kropli olejku migdałowego.
2. Przygotowane składniki posiekaj, a potem szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm.
3. Foremkami w kształcie lodowych pucharków wykrywaj duże ciastka. Możesz także przygotować szablon i wycinać ciastka nożem. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze. Piecz ok. 15 min w 180 st. Wyjmij, ostudź.
4. Lukier i polewę przygotuj wg przepisu. Większość lukru utrzyj z kolorowymi barwnikami. Oblewaj ciasteczka lukrem, ozdabiaj polewą, pisakami lukrowymi oraz cukrowymi posypkami.