Łosoś grillowany
Pyszna ryba w sam raz na obiad.

Składniki
- 4 kawałki fileta z łososia
- (każdy po ok. 20 dag)
- kawałek świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/2 soku wyciśniętego z cytryny
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 szczypta soli
- pół łyżeczki białego pieprzu
4 osób
Sposób przygotowania
1. Filety z łososia opłucz, oczyść. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz solą i białym pieprzem. W słoiczku wymieszaj miód, olej oraz sos sojowy. Imbir obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marynatę dobrze połącz. Posmaruj nią rybę, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. 2. Rybę ułóż na tackach do grillowania skórką do dołu. Możesz też każdy kawałek owinąć folią aluminiową i położyć bezpośrednio na ruszcie. Grilluj pod przykryciem przez ok. 15 minut.