Reklama

Reklama

Łosoś grillowany

Pyszna ryba w sam raz na obiad.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 kawałki fileta z łososia
  • (każdy po ok. 20 dag)
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 soku wyciśniętego z cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 szczypta soli
  • pół łyżeczki białego pieprzu

Sposób przygotowania

1. Filety z łososia opłucz, oczyść. Następnie skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz solą i białym pieprzem. W słoiczku wymieszaj miód, olej oraz sos sojowy. Imbir obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Marynatę dobrze połącz. Posmaruj nią rybę, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. 

2. Rybę ułóż na tackach do grillowania skórką do dołu. Możesz też każdy kawałek owinąć folią aluminiową i położyć bezpośrednio na ruszcie. Grilluj pod przykryciem przez ok. 15 minut. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje