Łosoś marynowany z limonką i kiełkami
Doskonały na lekki obiad lub kolację
Składnik:
Marynata:
- 1 limonka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 papryczki chili
Łosoś:
- 100 g filetu z łososia bez skóry
- 150 g ulubionej sałaty
- 1 szalotka
- 1/2 awokado
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 1 garść kiełków lucerny
- 1 kromka pumpernikla
Przygotowanie:
Marynata: wyciśnij sok z limonki, papryczkę chili oczyść z nasion i drobno posiekaj. Dokładnie wymieszaj składniki marynaty, polej nią łososia, odstaw na 15 minut.
Łososia pokrój w grubą kostkę, awokado w mniejszą, szalotkę posiekaj i wymieszaj z kolendrą. Połącz je z łososiem. Dodaj sałatę, udekoruj kiełkami, zjedz z pumperniklem.