- 4 tortille pszenne
- serek śmietankowy ze szczypiorkiem
- 30 dag łososia wędzonego
- sok z cytryny
- koperek
- liście sałaty
- sól pieprz
1. Łososia posiekaj, skrop sokiem z cytryny. Serek wymieszaj z połową koperku, solą i pieprzem.
2. Na tortillach rozsmaruj serek, ułóż liście sałaty i łososia. Tortille dość ciasno zwiń, odkrój końcówki, środek pokrój w plastry. Przed podaniem posyp pozostałym koperkiem.
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- łyżka zimnego mleka
- sól cukier
- jajko
Farsz:
- 40 dag filetu z łososia
- 30 dag szpinaku
- 15 dag sera białego
- 3 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- łyżka masła klarowanego
- łyżeczka masła
- jajko
- sól pieprz
1. Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko, szczyptę soli i cukru, jajko. Zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny do lodówki.
2. Filet umyj, osusz, przypraw. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, czosnek, smaż. Łososia pokrój, wymieszaj ze szpinakiem, rozdrobnionym serem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Połowę ciasta rozłóż na dnie naczynia, na nim ułóż farsz.
3. Przykryj resztą ciasta, uformuj brzeg. Piecz 30 minut w temp. 180°C.