Łosoś na dwa pyszne sposoby

Łosoś to tłusta, zdrowa ryba morska, którą można przyrządzić co najmniej na kilka sposobów. My proponujemy dwa pyszne, sprawdzone przepisy - wybierz swój ulubiony!

Łosoś - lekki i zdrowy, możesz go podać na wiele sposobów
Łosoś - lekki i zdrowy, możesz go podać na wiele sposobów123RF/PICSEL

Roladka

Składniki:

  • 4 tortille pszenne
  • serek śmietankowy ze szczypiorkiem
  • 30 dag łososia wędzonego
  • sok z cytryny
  • koperek
  • liście sałaty
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Łososia posiekaj, skrop sokiem z cytryny. Serek wymieszaj z połową koperku, solą i pieprzem.

2. Na tortillach rozsmaruj serek, ułóż liście sałaty i łososia. Tortille dość ciasno zwiń, odkrój końcówki, środek pokrój w plastry. Przed podaniem posyp pozostałym koperkiem.

Łosoś z serem zapiekany w kruchym cieście

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • łyżka zimnego mleka
  • sól cukier
  • jajko

Farsz:

  • 40 dag filetu z łososia
  • 30 dag szpinaku
  • 15 dag sera białego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżeczka masła
  • jajko
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko, szczyptę soli i cukru, jajko. Zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny do lodówki.

2. Filet umyj, osusz, przypraw. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, czosnek, smaż. Łososia pokrój, wymieszaj ze szpinakiem, rozdrobnionym serem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Połowę ciasta rozłóż na dnie naczynia, na nim ułóż farsz.

3. Przykryj resztą ciasta, uformuj brzeg. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomeloPolsat
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas