Łosoś na dwa pyszne sposoby

Wybierz swój ulubiony.

Roladka

Składniki:

  • 4 tortille pszenne
  • serek śmietankowy ze szczypiorkiem
  • 30 dag łososia wędzonego
  • sok z cytryny
  • koperek
  • liście sałaty
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Łososia posiekaj, skrop sokiem z cytryny. Serek wymieszaj z połową koperku, solą i pieprzem.

Reklama

2. Na tortillach rozsmaruj serek, ułóż liście sałaty i łososia. Tortille dość ciasno zwiń, odkrój końcówki, środek pokrój w plastry. Przed podaniem posyp pozostałym koperkiem.

Łosoś z serem zapiekany w kruchym cieście

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • łyżka zimnego mleka
  • sól cukier
  • jajko

Farsz:

  • 40 dag filetu z łososia
  • 30 dag szpinaku
  • 15 dag sera białego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżeczka masła
  • jajko
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko, szczyptę soli i cukru, jajko. Zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny do lodówki.

2. Filet umyj, osusz, przypraw. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, czosnek, smaż. Łososia pokrój, wymieszaj ze szpinakiem, rozdrobnionym serem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Połowę ciasta rozłóż na dnie naczynia, na nim ułóż farsz.

3. Przykryj resztą ciasta, uformuj brzeg. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje